Mađarska: Presečen lanac trgovine migrantima

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je na konferenciju za novinare u Skoplju da je glavni organizator grupe bio 30-godišnji Sudanac, koju je ilagalno boravio u Makedoniji kao veza grčke i srpske kriminalne grupe.

Sudancu su pomagale tri osobe iz sela Lojane, u blizini makeodnsko-srpske granice, vlasnik taksi kompanije i jedan policajac.

Kako je precizirala Jankulovska, oni su migrantima iz arapskih i afričkih zemalja naplaćivali po ceni od 500 evra po osobi da bi ih prevozili od grčke granice, preko Makeodnije, do Srbije, odakle bi bi potom odlazili u zemlje EU.

Uloga policajca, dodala je Jankulovska, bila je da obezbeđuje rutu kojom su se kretali migranti iz Đevđelije do Lojane i da daje informacije o mogućim policijskim patrolama.

"Od sredine decembra prošle godine, preko teritorije Makedonije, uspeli su da prokrijumčare 250 migranata iz Avganistana, Pakistana, Sudana, Sirije i drugih arapskih i afričkih države. Kriminalna grupa je naplaćivala po 120 do 200 evra od migranata za transport od grčke granice do kumanovskog regiona, gde su migranti privremeno boravili, a zatim su za oko 300 evra prebacivani u Srbiju", izjavila je Jankulovska.

Krajna destinacija migranata, kako je navela, bile su zemlje EU.

Ostali uhapšeni u akciji su iz makeodnskih gradova Kumanova, Bogdanca i Đevđelije, a u pretresu njihovih prebivališta domovima pronađeni su migranti i novac, a oduzeta su im i vozila.

Svima je određen pritvor od 30 dana.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još