Google: Stop slikama zlostavljane dece

Google je objavio kako žele da učine još više u borbi protiv slika zlostavljanja dece na internetu. Novim tehnologijama i novcem žele da otkriju i iskorene takve fotografije, ali i pronađu zlostavljače. Kako navode, broj fotografija je u stalnom porastu pa je ključno da svi zajedno, roditelji, staratelji, učitelji, ali i kompanije, se bore protiv tog problema, piše BBC.

Više od polovine fotografija, koje je primio američki Centar za nestalu i zlostavljanju decu, stiglo je van SAD-a. Baš zbog toga, ističu, ključno je da se poveže što više organizacija u borbi protiv zlostavljanja dece.

Najavili su da se, uz sve što čine, može još više pa će uložiti dodatnih 5 miliona dolara u iskorenjivanje slika zlostavljanja dece.

Od 2008. koriste tehnologiju koja poznatim slikama zlostavljanja stavlja određene oznake. Takve slike i sve njene duplikate sistem može automatski prepoznati i sprečiti druge da ih vide.

Nedavno su počeli da rade na tome da naprave jedinstvene oznake, poput otisaka prstiju za takve slike, kako bi se uključile u ogromnu bazu podataka različitih kompanija. To bi trebalo da omogući kompanijama, policijama raznih država i organizacijama koje se bore za prava dece da bolje sarađuju na otkrivanju i uklanjanju fotografija i preduzimanju pravnih mera protiv kriminalaca.

Uložiće i 2 miliona dolara u fond kojem je cilj da developere nagradi za rad na programima koji će pomoći u boljem otkrivanju fotografija, navode na svom blogu.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još