Šešelj uložio žalbu predsedniku suda u Hagu

Šešelj je u obrazloženju žalbe napisao da su njegova ljudska i procesna prava neprekidno kršena od 2003. godine, što dokazuje i odluka da se njegovom kejs menadžeru, pravniku Nemanji Šaroviću, ne odobre putni troškove i nesmetana poseta, već da to učini samo za pravne savetnike dr Dejana Mirovića i advokata Milana Terzića.

"Kao predsedniku MKSJ koji neprekidno krši moja prava i sudiji koji to radi od 2003. godine uz očiglednu, ostrašćenu, nekontrolisanu, necivilizovanu i neskrivenu ličnu mržnju, pišem vam ovu žalbu", napisao je Šešelj Teodoru Meronu, poručivši da su, od kada je Meron ponovo predsednik suda, kršena projna njegova prava, "od prava na slobodu i pravedno suđenje, do prava na suđenje u razumnom roku".

"U važnom periodu kada je za 30. oktobar 2013. godine zakazano donošenje prvostepene presude...ponovo se krše moja ljudska i procesna prava. Tačnije, zatražio sam u skladu sa uobičajenom procedurom da me 17. i 18. juna u Pritvorskoj jedinici UN posete moji pravni savetnici dr Dejan Mirović i advokat Milan Terzić, kao i moj kejs menadžer, diplomirani pravnik Nemanja Šarović", napisao je Šešelj.

Poseta je, međutim odobrena samo pravnim savetnicima, ali ne i Šaroviću, ukazao je lider radikala.

"Takav postupak ne doživljavam samo kao kršenje mojih ljudskih prava, već i kao grubu provokaciju, ili kao nastavak provokativnog delovanja prema meni, još od vremena kada sam zatražio 2010. godine (i to je bilo odobreno) da Šarović bude moj kejs menadžer", ocenio je Šešelj i podsetio da Šaroviću nije omogućen ni privilegovani pristup podacima u vezi s njegovim predmetom i bazom podataka na prvom nivou.

Lider radikala je u žalbi napisao da ovaj postupak pokazuje da njemu nije dozvoljeno da vodi svoju odbranu bez smetnji, kao i da su mu onemogućene s clanovima pravnog tima.

Šešelj od Merona traži da mu omogući nesmetanu posetu ne samo Mirovića i Terzića, već i Šarovića, 17. i 18. juna u Pritvorskoj jedinici UN, kao i da mu se odobre putni troškovi.

Zamenik predsednika radikala Nemanja Šarović juče je, na konferenciji za novinare, rekao da Šešeljev pravni tim još nije dobio odluku o zabrani privilegovane komunikacije u pisanoj formi, a žalbu će uložiti kada je dobije.

Prema njegovim rečima, odluka o zabrani privilegovane komunikacije doneta je na osnovu Pravilnika o pritvoru osoba koje čekaju na suđenje ili žalbeni postupak pred Međunarodnim sudom.

Prema toj odluci, rekao je Šarović, komunikacija se može ograničiti samo kada postoji osnovana sumnja da se ta privilegija zloupotrebljava da bi se organizovao beg, uticalo na svedoke, da bi se oni zastrašili ili da se ometa sprovođenje pravde.

Međutim, kako je poručio Šarović, nijedan od tih argumenata ne važi u Šešeljevom slučaju, jer je on u Tribunal otišao dobrovoljno, a sva saslušavanja svedoka su završena.

Izvor: Blic, Tanjug

Pogledajte još