Zategnuti odnosi SAD i Rusije zbog Snoudena i Sirije

Iako je gotovo izvesno da će za Snoudena glavni grad Rusije biti samo usputna stanica na putu za Ekvador, gde je zatražio politički azil, američki senatori su oštro napali predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Očigledno je da Putin jedva čeka priliku da Sjedinjenim Državama gurne prst u oko, bez obzira da li se radi o Siriji, Iranu ili, kao sada, o Snoudenu",
rekao je za CNN senator Čak Šimer.

"To nije način na koji bi saveznici trebalo da se ponašaju jedan prema drugom i mislim da će ovaj postupak Rusije imati ozbiljne posledice po naše odnose",
dodao je on.

Da su odnosi dve supersile postali zategnuti, videlo se prošle sedmice po završetku samita Grupe 8 u Severnoj Irskoj.

Posle bezuspešnih pokušaja da privoli Putina da "pusti niz vodu" predsednika Sirije Bašara Al Asada, Obama i predsednik Rusije pojavili su se na konferenciji za medije prilično nervozni i bez osmeha.

"Ostalo je veoma malo oblasti u kojima Putin sada želi da sarađuje sa nama, a posle dopuštanja Snoudenu da dođe u Moskvu, uprkos tome što je protiv njega podignuta optužnica, jasno je da će odnosi biti još lošiji", rekao je Šimer.

Slično mišljenje ima i republikanski senator Lindzej Grejem, koji je za Foks njuz rekao da ništa nije gotovo što se tiče Snoudena.

"Nadam se da ćemo ga goniti do kraja sveta i privesti pravdi, a Rusiji moramo staviti do znanja da će snositi posledice ukoliko obezbedi Snoudenu sigurnu luku"
, rekao je Grejem.

Prema njegovim rečima, Rusija mora da zadrži Snoudena i isporuči ga Americi, ukoliko želi da bude deo svetske zajednice i da ima dobre odnose sa SAD.

Izvor: blic

Pogledajte još