Ko je Asanžova zgodna plavuša s kojom Snouden beži od Amerikanaca (VIDEO)

Snouden je napustio Hongkong samo nekoliko sati nakon što je Bela kuća upozorila tu kinesku teritoriju da ne odugovlači proces izručenja američkog begunca pravdajući se birokratskim razlozima.

Snouden je noć proveo u hotelu na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo” i danas treba da odleti za Havanu.

Vikiliks je u saopštenju na svom sajtu potvrdio angažovanje tajanstvene plavuše:
“Gospođica Harison je hrabro pomogla Snoudenu da u skladu sa zakonom napusti Hongkong i prati ga na njegovom putu u sigurnost.”

(old_image)

Harisonova je britanska novinarka, bavi se istraživačkim novinarstvom, više od dve godine radi za Vikiliks i dodeljena je Asanžu kao saradnica pre objavljivanja materijala vezanih za rat u Avganistanu.

Mediji su tada pisali da je bila vrlo bliska sa Asanžom, da mu je u svemu pomagala, počev od organizovanja rasporeda dnevnih aktivnosti do pranja prljavih čarapa.

Prošle godine morala je da plati 3.500 funti sudu nakon što je položila kauciju od 5.000 funti kao garanciju za Asanžovo puštanje na uslovnu slobodu.

(old_image)

Proteklih 12 meseci redovno je posećivala Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu. Britanski “Dejli mejl” je, u reportaži o tome kako Asanž provodi dane u “zarobljeništvu”, pisao kako se Sara Harison trudi da ga oraspoloži, ostaje do kasno u noć u ambasadi, pušta mu muziku i tera ga da sa njom pleše.

Za sada je neizvesno da li je njena uloga pratioca drugog uzbunjivača Edvarda Snoudena završena ili će se nastaviti.

Izvor: blic

Pogledajte još