Nikolić: EU na ispitu poštovanja sopstvenih pravila

"Mi nismo ljudi na mostu ili pored crkve koji su pružili ruku i čekaju da naiđe EU i da nam udeli neki novčić. Nama je mesto u evropskoj porodici. Želimo da uredimo državu kao što su uređene evropske i to je do sada išlo sporije nego što je trebalo, ali sada ide normalnim tokom", poručio je NIkolić posle susreta sa mađarskim predsednikom Janošom Aderom.

Nikolić je naglasio da Srbija traži da se realno vrednosno procenjuje da li je za ovih godinu dana ili poslednjih 10 godina ispunila uslove koji su ispunjavale i druge države na evropskom putu.

"Neka nam kažu, ako smo to zaslužili zašto onda ne počinjemo pregovore, a ako nismo šta još treba da uradimo da bismo ih počeli. Mi ćemo nastaviti sa reformama bez obzira na stav EU", istakao je predsednik Srbije.

On je rekao i da Srbija nigde ne žuri, da za proces priključenja EU “ne radi za godinu-dve, već za večnost” i da će, kada pregovori budu otvoreni, otvaranje i zatvaranje svakog od poglavlja i ispunjavanje obaveza biti znak da smo uredili državu ne samo prema evropskim standardima, već i prema svojim željama.

Nikolić je dodao da Srbija nije brzo menjala svoj sistem i da nije brzo vršila reforme da bi što pre stigla do datuma i da samim tim ne očekuje ni da kada pregovori budu otvoreni sve ide brzo.

"Nek ide po ritmu koji proceni EU", poručio je Nikolić.

Izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.