Muškarci su najprivlačniji u običnoj beloj majici

Bela obična majica sa kratkim rukavima i velikim slovom T na prednjoj strani može da učini muškarca 12 odsto privlačnijim, tvrde naučnici.

Istraživači navode da ona stvara iluziju širih ramena i užeg struka, što daje telo oblika slova V – koje naš mozak opaža kao znak muževnosti.

U istraživanju je učestvovalo 30 studentkinja od 18 do 25 godina koje su ocenjivale izgled petorice muškaraca različite telesne građe.

Najbolje rezultate imali su oni koji su van forme, dok su već zgodni momci dobili tek blagi porast u atraktivnosti kada su nosili beli majicu sa slovom T.

Za razliku od te prve grupe, učesnici druge grupe koji su nosili majice s obrnutim slovom T – tako da je horizontalna linija bila negde kod struka – okarakterisani su kao 12 odsto manje privlačni. Dakle, preusmeravanje fokusa na muškarčev stomak smanjilo je njegovu poželjnost.

Tim naučnika kaže da je idealni odnos struka i grudi između 0,7 i 0,8 – kada su ramena oko 20 šira od kukova.

"Što je šire bilo slovo T, to je naglašeniji bio gornji deo grudi a muškarci sa tim majicama su bili najprivlačniji. Suprotno se dešavalo kada je slovo bilo obrnuto",
kaže psiholog dr Endru Dan sa Univerziteta Notingem Trent.

Izvor: blic

Pogledajte još