Maduro bi razmotrio zahtev Snoudena

"Nismo dobili zvaničan zahtev. Ali u slučaju da ga dobijemo, razmotrili bismo ga, kao što to, kako smo shvatili, čini i Ekvador", rekao je Maduro tokom zvanične posete Haitiju.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea, saveznik Venecuele, kazao je ranije da će odluku o zahtevu Snoudena za azil doneti "uz puno poštovanje suvereniteta", podsetila je agencija AFP.

Korea je u avgustu prošle godine azil odobrio osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji je našao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga terete za seksualni napad.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da se Snouden i dalje nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, da nije prešao rusku granicu, da je slobodan da ode bilo kuda i da bi trebalo to da učini što je pre moguće.

Pretnje SAD neće primorati Rusiju da izruči bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvarda Snoudena, izjavio je danas predsednik Odbora Dume za medjunarodne poslove Aleksej Puškov.

"Pretnje SAD Rusiji i Kini neće dati rezultata, samo će još više približiti Moskvu i Peking"
, napisao je Puškov sa svom Tviter nalogu i dodao da je reč o "nepromišljenim pritiscima".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov oštro odbacio "pokušaje SAD da okrive Rusiju za Snoudenov nestanak" i naveo da on tehnički nije ni bio na teritoriji Rusije.

Moskva je tako zvanično negirala "bilo kakvu umešanost u slučaj Snouden" i navela da nema veze sa njegovim "planovima putovanja oko sveta".

Izvor: B92, agencija

Pogledajte još