UZNEMIRUJUĆE: Ove zemlje imaju oči i uši u svakom stanu ili ustanovi na svetu

Sistem je napravljen kasnih šezdesetih godina prošlog veka kako bi nadzirao komunikaciju SSSR-a sa istočnoblokovskim saveznicima tokom Hladnog rata. Formalno je postavljen 1971. godine. Krajem dvadesetog veka, prerastao je svoju prvobitnu namenu i postao globalni sistem za presretanje privatne i komercijalne komunikacije.

Inače, program ima i mnoga druga imena koja koriste tajne službe, a britanski "Gardijan" je svojevremeno sumirao i analizirao dešavanja oko ovog špijunskog projekta.

Godine 1972. bivši analitičar NSA Peri Felvok pod pseudonimom Vinslou Pek, prvi je upozorio ECHELON otkrivajući globalnu mrežu za prisluškivanje i njegova iskustva radeći tamo.

Iako ne postoje precizne informacije, pretpostavlja se da je sistem u stanju da obradi pet milijardi razgovora svaki dan, u šta su uključeni ne samo telefonski razgovori već i komunikacija internetom, mejlom, faksovima...

Neki izveštaji govore da sistemom upravlja američka NSA i da oni određuju ko će biti praćen, pa se tako čak desilo da je svojevremeno francuska vlada optužila SAD da zloupotrebljava sistem kako bi obezbedila prednost svojim kompanijama nad konkurencijom.

Džejms Vulsi, bivši šef CIA, indirektno je to i priznao ali je obrazložio da su "oni neutralisali efekte francuskog podmićivanja" po svetu, iako je industrijska špijunaža krivično delo. Program je napravljen tako da ima mrežu velikih radio-antenskih stanica koje su locirane u SAD, Italiji, Engleskoj, Turskoj, Novom Zelandu, Kanadi i Australiji.

Kada prikupi sirove informacije, sistem navodno traži ključne reči ili adrese kako bi smanjio broj informacija koje idu na dalju obradu. Nakon toga, sve se prosleđuje u centralu Menvit Hil u Velikoj Britaniji, a nakon drugog klasifikovanja u bazu NSA u Merliendu.

Postoji podatak da sam projekat ima oko 2.500 stanica koje pokrivaju celokupnu komunikaciju na planeti, a u sistemu je i veliki broj satelita.

Inače, Amerikanci i NSA tvrde da je osnovna uloga ECHELON-a zaštita nacionalne bezbednosti, ali se spekuliše da se sistem koristi i za industrijsku špijunažu i navodno postoji mreža međunarodnih kompanija koje te informacije kupuju.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još