Već godinama: Ibarska magistrala odnosi ljudske živote

Sezona odmora već je počela, pa, ionako opasna, Ibarska magistrala sada nosi još veći rizik. Na teritoriji cele Srbije godišnje se dogodi oko 60.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima pogine oko 700 ljudi. Veliki broj njih strada baš na tom putu, kojim će mnogi i ove godine ići ka crnogorskom primorju. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da su najčešći uzroci nesreća "nepropisna brzina i preticanje, usled čega dolazi do gubitka kontrole nad vozilom i sletanja sa puta".

Jedan od najopterećenijih putnih pravaca u Srbiji, sa velikom frekvencijom teretnih vozila i nepreglednim krivinama, svake godine odnese mnogo života. Tragedija koja se dogodila u kanjonu Morače dodatno je upozorenje za sve vozače da na srpskom delu puta ka Crnoj Gori budu izuzetno obazrivi. U Agenciji za bezbednost saobraćaja (ABS) zbog toga apeluju na vozače da poštuju propise, pogotovo noću i u drugim uslovima smanjene vidljivosti.

Vozači posebno treba da obrate pažnju na ograničenja brzine, nepropisno preticanje, prisustvo pešaka, traktora i biciklista“, kažu u ABS.

Na Ibarskoj magistrali neophodna je povećana pažnja i strpljenje kod vozača, posebno prilikom prolaska kroz naselja, i prilikom približavanja nepreglednim raskrsnicama, kojih na Ibarskoj magistrali ima u većem broju. Potreban je veći oprez kada je kolovoz mokar, naročito nakon dužeg sušnog perioda. Ali i u danima saobraćajnih špiceva, posebno vikendom tokom turističke sezone.“

Zbog vozača koji "jurcaju" po Ibarskoj, Agencija upozorava da se posebno obrati pažnja prilikom uključivanja u saobraćaj sa sporednih puteva.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još