Uskoro imenovanje šefa državnog tima za pregovore sa EU

Pajević u razgovoru za Tanjug, medjutim, nije želeo da nagadja ko bi to mogao da bude.

"Nadam se da će to biti vrlo brzo, u narednim danima ili nedeljama svakako... Ne bih sebi dozvolio luksuz nagadjanja koji možete da nadjete u medijima. Treba sačekati odluku Vlade Srbije o tome ko će to biti", rekao je Pajević.

Dnevnik "Danas" objavio je još u subotu da bi premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić uskoro trebalo da postignu dogovor o izboru šefa državnog tima za pregovore.

Kao moguće kandidate za šefa tima taj list je naveo Tanju Miščević, profesora Fakulteta političkih nauka i nekadašnju direktorku Kancelarije za evropske integracije, bivšu ambasadorku Srbije u Briselu Roksandu Ninčić i Milicu Delević, takođe, bivšu direktorku Kancelarije za EU, a "Novosti" kao jednog od mogućih kandidata danas pominju i Ljubicu Vasić, pomoćnika ministra spoljnih poslova, sektor za EU.

Taj list piše i da je Delevićeva državnom vrhu indirektno poslala signale da na nju, posle izbora za generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj, ne računaju.

Govoreći o budućem šefu tima za pregovore, Pajević ističe da ta osoba mora biti stručno osposobljena za taj posao, komunikativna, sa ogromnom radnom energijom, budući da je u pitanju svakodnevni, iscrpljujući posao koji će trajati nekoliko godina.

"To je ličnost koja bi trebalo da bude po ukusu i merilima i pozicije i opozicije, s obzirom da se pretpostavlja da će pregovori trajati mnogo duže nego što traje mandat pojedine vlade, tako da bi bilo vrlo poželjno - i takav je bio slučaj u svim zemljama koje su pregovarale sa EU - da to bude ista osoba", ukazao je direktor vladine Kancelarije za evropske integracije.

Kako je pisao "Danas" u subotu, u Vladi Srbije već postoji "kostur" državne pregovaračke strukture, koja za nedelju ili dve može biti transformisana za potrebe pregovora.

Kada je u pitanju pregovarački tim, Pajević objašnjava da će se on uklopiti u već postojeću strukturu za pregovore koja je razvijana u poslednjih nekoliko meseci i koja je već angažovana u svakodnevnim poslovima.

U pitanju je, kako je precizirao, trostepena struktura na čijem je vrhu Nacionalno koordinaciono telo kojim predsedava predsednik Vlade Srbije, potom dolazi stručna grupa kojom on predsedava, a u kojoj su i državni sekretari i rukovodioci u većem broju državnih organa, koji su ujedno i predsedavajući stručnim podgrupama, koji su "treći i najradniji nivo".

"Njih je 35 i one će se sukcesivno transformisati u pregovaračke grupe. One će biti dodatno ojačane i one će u odnosu na pojedina poglavlja stupiti u akciju i naravno u saradnji sa evropskim predstavnicima raditi sve ono što je potrebno za nastavak i ubrzanje evropskih integracija. Dakle, transformisanja evropskog zakonodavstva i njegovog prenošenja u srpsko zakonodavstvo", naveo je Pajević.

Tim grupama će, kako dalje objašnjava, biti obuhvaćen čitav niz oblasti, a prva koja će biti "otvorena" jesu poglavlja 23 i 24, koja se suštinski tiču reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, borbe protiv kriminala, diskriminacije.

"EU je na primeru Crne Gore prvi put primenila novu metodologiju da su pre svega otvorena poglavlja 23 i 24, jer se podrazumeva da u tim poglavljima ima najviše posla... Tako da je najverovatnije da će ta poglavlja ne samo biti prva otvorena nego i poslednja zatvorena i da će nas ona pratiti kroz ceo pristupni proces", istakao je Pajević.

Upravo ta poglavlja, zajedno sa poglavljima koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj i na ekonomiju i privredu će, kako ocenjuje Pajević, biti najveći izazovi u pregovaračkom procesu.

Pajević je ukazao da u narednom periodu Srbija mora da radi mnogo više nego u poslednjim godinama, uz podsećanje da je u periodu od 2008. do 2012. godine ispunjeno nekih 88 odsto Nacionalnog programa integracija.

"Sve što nije iz tog programa ispunjeno, a odnosilo se na usvajanje zakona i podzakonskih akata i na njihovu primenu, preneto je u program koji je sada aktuelan - Nacionalni program usvajanja propisa EU, koji traje do decembra 2016. godine", rekao je Pajević.

Pajević je podsetio da su pregovori Hrvatske o ulasku u EU trajali šest godina. Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je u subotu početak tehnničke organizacije pripreme za pregovore sa EU, precizirajući da predstoji formiranje 35 timova za svaku oblast i jednog centralnog tima, ali da još nije dogovoreno ko će da vodi glavni pregovarački tim Srbije.

On je rekao da Srbija nije možda ni svesna istorijskog dana i početka novog procesa i procedura, jer se do sada uglavnom bavila rešavanjem pitanja Kosova, a otvaranje pregovora podrazumeva ubuduće bavljenje i najsitnijim detaljima.

Dačić je naveo i da će za to biti potrebno anagažovanje možda i nekoliko hiljada ljudi gde nema mesta međustranačkom nadmetanju.

Izvor: b92

Pogledajte još