Bramerc: Vera u pravdu nije ojačala

Rekavši da i dalje veruje u medjunarodnu pravdu, Bramerc je upozorio da "reskiramo da potkopamo mnoga naša važna dostignuća ukoliko pravda iz Haga nije smislena i razumljiva za žrtve i zajednice u regionu (bivše Jugoslavije) i u celom svetu. To je naročito važno kada su odluke Tribunala kontroverzne", upozorio je Bramerc.

Glavni tužilac pozvao je na "zatvaranje jaza izmedju Haga i zemalja bivše Jugoslavije, približavanjem pravde zajednicama preživelih".

"To moramo učiniti kroz efikasan dijalog, aktivnu komunikaciju i otvorenost za kritiku rada Tribunala. Ubedjen sam da će i po tome Tribunal i Mehanizam biti pozitivan presedan za medjunarodnu pravdu u budućnosti"
, zaključio je Bramerc.

Prošle nedelje, Bramerc je u pisanoj izjavi izrazio nezadovoljstvo i razočaranje oslobadjajućim presudama Tribunala hrvatskom generalu Antu Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću i nekadašnjem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću.

Glavni tužilac je tu izjavu dao povodom pisma u kojem je sudija iz Danske Frederik Harhof (Harhoff) ukazao da su te presude donete pod političkim pritiskom kojem je - za račun vojnih krugova SAD i Izraela - podvrgao predsednik Tribunala Teodor Meron (Theodor), bivši državljanin Izraela, a sada SAD.


Beta

Pogledajte još