POSLEDNJA TURA: Prohibicija u Beogradu počinje 6.jula

Sastanku su prisustvovali i načelnik Komunalne policije Nebojša Tomić i predstavnici komunalne inspekcije.

Stanija Višekruna, koja je inače bila i članica radne grupe za izradu odluke, ističe da se novom odlukom uveliko pojednostavljuje način na koji će trgovine u Beogradu određivati svoje radno vreme.

''Prethodnom odlukom bilo je propisano minimalno radno vreme trgovine i zanatstva, a novom se određuje maksimalno radno vreme od 0 do 24 sata. Na ovaj način posebno se izlazi u susret malim trgovcima, koji u okviru minimalnog radnog vremena nisu mogli da obezbede dovoljan broj radnika,'' kaže Višekruna.

Izuzetak je napravljen za trgovine u Knez Mihailovoj ulici, od Trga republike do Kalemegdana, i Ulici kralja Milana, od Terazija do Slavije, kojima je određeno minimalno radno vreme od 9 do 21 sat radnim danima i od 9 do 16 sati subotom.

I za benzinske pumpe određeno je minimalno radno vreme: u gradu one moraju da rade najmanje od 6 do 20 sati radnim danima, a na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima u Beogradu svakog dana od 0 do 24 sata.

Sve trgovine na vidnom mestu moraju da istaknu svoje radno vreme.

''Beogradski trgovci više ne moraju da obaveštavaju Sekretarijat za privredu da li njihovi objekti rade posle 22 sata, a tokom državnih praznika moraju da rade samo dežurne prodavnice. Takođe se više ne propisuje poseban format obaveštenja o ograničenju prodaje alkoholnih pića. To smo uradili upravo zato što su prethodnu odluku trgovci u potpunosti poštovali, a u javnoj raspravi i sada su podržali ovo ograničenje radi zaštite dece i omladine, kao i svih Beograđana'' naglašava Višekruna.

Odlukom je predviđeno da alkoholna pića, pivo, pirotehnička sredstva i roba čija upotreba može bitno da utiče na javni red i mir ne mogu da se prodaju od 22 do 6 sati. Izuzetak su 31. decembar i 1, 2, 13. i 14. januar, kada nema vremenskog ograničenja za prodaju alkoholnih proizvoda i piva.

Izvor: Kurir

Pogledajte još