Intervju sa Goranom Rajšićem, dizajnerom srpske video igre Jane Wilde

Recite čitaocima portala Nadlanu.com nešto više o sebi.

Level Bit je osnovan 2010. Sada imamo desetak stalnih članova ekipe. Svaki član tima je bitan, svi smo gameri, u ovako malom timu važno je da je svaki član tima najbolji u onome što radi. Nema mesta za slabe karike.

Kako ste došli na ideju da kreirate Jane Wilde igru?

Jane Wilde je zaokret u odnosu na raniji pristup, gde smo pokušavali da napravimo kompleksnije i neoprobane žanrove. Ovo je razbibriga, stres ubica. Bez mozga, sa mnogo pucanja i humora.

Gde ste našli inspiraciju za igru i šta vas je nateralo da je kreirate kao skrolujuću pucačinu? Ko je Jane Wilde?

Inspiracija potiče iz svega, od Alien shootera, Alien breeda preko Painkillera do Lare Croft. Jane je Klint Istvud sa velikim grudima.

Koliko je bilo teško kreirati igru u ovim našim uslovima, i da li ste se i sa kakvim problemima suočavali dok je niste konačno objavili?

Sa obzirom da već imamo bogato iskustvo iza sebe, nije bilo nekih neverovatnih obrta u kreiranju. Uobičajne tehničke zezancije, ali nista vredno epitafa.

Kakva je mehanika igre i u kojim programima je rađena? Igra je dostupna za iOS i Android, zar ne?

Igra je rađena u popularnom Unity 3D engine-u. Dani rada sa sopstvenom engine-om su davna bolna prošlost. Nevrmor.

Igra je tek nedavno izašla, ali je za kratko vreme postala prilično popularna. Da li možda razmišljate o nekom nastavku (Jane Wilde 2) u budućnosti?

U ovom trenutku se još uvek bavimo dodavanjem sadržaja i peglanjem Jane. Nastavak na iOS nije toliko popularan pristup koliko je uvećavanje postojeće igre.

Ovo nije prva igra na kojoj ste radili, zar ne? Da li više preferirate solo projekte ili rad u grupi?

Teško da igra može da se radi solo. Ima ljudi koji to mogu, ali to su mahom mali projekti.

Možete li našim čitaocima, koje zanima dizajn igara, reći kako se uspeva u ovom svetu i koliko je truda potrebno da bi se nešto kao Jane Wilde probilo i bilo prihvaćeno širom sveta?

Ne postoji formula. Računajte da je ovo nemilosrdno tržiste koje za mesec dana zaboravi da ste ikada postojali. Uvek nailazite na nove poteškoće plasmana.

Koji je, po Vama, najvažniji element koji bi uspešna igra trebalo da poseduje? Šta je ono što je Jane Wilde privuklo igračima?

Lepa na oko, brza za uhodavanje. Sve je jasno na prvi pogled, sve je lepo na prvi pogled.

Da li biste dodali nešto za kraj?

Šta je džaba i bogu je drago. Skidajte i pišite nam utiske. Skupljajte salvete i markice...

Bratislav Jovanović

Pogledajte još