Već 12 dana: Snouden u tranzitnoj zoni na aerodromu u Moskvi

"Da, on je i dalje tamo", rekao je sagovornik ruske državne agencije.

S druge strane, komentarišući trajanje Snoudenovog boravka na aerodromu, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Rusija ne može ni na koji način da utiče na situaciju oko Snoudena mimo njegove odluke.

"Polazimo od toga da bez njegove odluke u ovom ili onom pravcu, bez njegovog saznanja šta je za njega bolje, mi u njegovo ime ne možemo ništa odlučiti", rekao je Rjabkov.

Itar-Tas je preneo i stav ruskih zvaničnika zaduženih za poštovanje ljudskih prava da države kojima se Snouden obrati, treba da mu daju politički azil.

Čelnik Saveta za ljudska prava pri predsedničkoj administraciji Mihail Fedotov izjavio je da Snouden kao i svako drugi ko istupa u interesu društva zaslužuje politički azil.

"Svaki čovek koji istupa u društvenom interesu ga zaslužuje", rekao je Fedotov.

"U drugoj zemlji - mi smo za. Međutim, to se ne može učiniti protiv njegove volje", dodao je on.

Njegov kolega, ombudsman Vladimir Lukin, podsetio je da Snouden nije tražio političko utočište u Rusiji.

Pre dva dana pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da je Snouden zaista molio da ostane na teritoriji Rusije, ali da je odustao, saznavši za Putinov uslov da mora da prestane da se bavi "antiameričkim aktivnostima, delatnošću koja nanosi štetu SAD-u".

"Koliko je nama poznato, on ne želi od toga da odustane", rekao je Peskov.

Snouden je obnarodovao postojanje dva tajna programa američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), dizajnirana za prijem podataka o telefonskim pozivima i internet prepisci preko servera u SAD-u.

On je to obelodanio u Hongkongu, odakle je 23. juna odleteo za Moskvu.

Sledećeg dana trebalo je iz Moskve da otputuje na Kubu, ali nije preseo na taj avion.

U tranzitnoj zoni "Šeremetjeva" Snouden se nalazi već 12. dan.


(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još