Priština koči: Moguć zastoj u primeni sporazuma iz Brisela

"Ovakvim postpukom Prištine, nadam se da ne ulazimo, ali sve izgleda kao da ulazimo u jedan zastoj primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i to svakako ne našom krivicom", rekao je Selaković.

On je istakao da je odbacivanje Zakona o amnestiji u Skupštini Kosova mnogo ozbiljnije nego što javnost u Srbiji misli, jer je on bio preduslov za integraciju organa pravosuđa i policije. "Bez Zakona ne možemo da govorimo o potpunoj integraciji nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno sudova i tužilaštava na područiju Kosova i Metohije, bez toga ne možemo da razgovoramao ni o integraciji policijskih službenika, jer je taj zakon bio ključni preduslov za tako nešto," kazao je Selaković.

On je rekao da je za Srbiju "neprihvatljiva" promena bilo kog dela Zakona oko koga su se, kako je naveo, "četiri nedelje lomila koplja u Briselu". "Neusvajanjem ovog Zakona pravi se veliki korak nazad, to je ono sto nije dobro, ovim zakonom bila je garantovana amenstija onima koji ne poštuju ustavno-pravni poredak Kosova", rekao je Selaković i dodao da je njegov cilj garantovanje pravne sigurnosti i "otvaranje vrata pomirenja između Srba i Albanaca".

Govoreći o Skupštini Kosova i Metohije u Zvečanu koju su juče formirali srpski odbornici, ministar je istakao da je to "nepotreban postupak" koji Srbima koji tamo žive neće pomoći. Upitan o rekonstrukciji Vlade, Selaković je rekao da je uveren da će ona biti sveobuhvatna i temeljna, što ne znači promenu "samo jednog ili dva lica koji sede u ministarskim stolicama", već i promene na nižim nivoima, kao što su kadrovske promene državnih sekretara, pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća. "Uveren sam da će rekonsturkcija takva biti, ne šminkerski posao, već suštinski posao. Vidite, već posle 20 minuta neke utakmice, vi vidite ko ne igra dobro", rekao je Selaković i dodao i da je rad njegovog minsitarstva pod lupom stranke. Govoreći o otpočinjanju pregovora i otvaranju ključnih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i borbu pritv korupcije, Selaković je rekao da je Srbija već počela rad na tim poglavljima usvajanjem strategija o reformi pravosuđa i bori protiv korupcije i akcionih planova.

Izvor: Kurir

Pogledajte još