Snouden predao zahtev za azil ambasadi Nikaragve

"Primili smo pismo od Snoudena. Poslali smo ga u Nikaragvu, tako da će predsednik razmotriti zahtev", rekao je Molina, dodajući da za sada nije planiran nijedan sastanak predstavnika ambasade u Moskvi sa Snoudenom.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

(old_image)
Predsednik Nikaragve, Danijel Ortega

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronskih komunikacija na najvećim Internet sajtovima.

Veruje se da se Snouden, koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost između SAD i njenih saveznika, još uvek nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador.

Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine oko Snoudenovog kretanja, drama oko leta bolivijskog predsednika Eva Moralesa - čiji je avion bio preusmeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

"Vikiliks" je u petak objavio da je Snouden tražio azil u još šest država, ali je istakao i da neće identifikovati te "nove zemlje", zbog mogućeg američkog mešanja.

Izvor: blic

Pogledajte još