Suđenje za paljenje Bajrakli džamije: Optuženi negirali krivicu

Među njima je i Miloš Radisavljević Kimi, koji je pre suđenja dan na uvid pasoš sudiji kako bi dokazao da je bio van zemlje kada je bilo prethodno ročište.

Svi optuženi smatraju da nema dokaza da su počinili krivično delo za koje su optuženi i traže oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo sredinom maja odustalo od krivičnog gonjenja devetorice optuženih, a u odnosu na ostalih 10 je preciziralo optužnicu. Optuženi se terete za krivično delo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Jedan od okrivljenih Jasmin Došen ponovo nije prisutan, ali njegov postupak je razdvojen.

Za četvrtak su zakazane završne reči tužilaštva i odbrane, posle čega će sud odrediti datum izricanja prvostepene presude.

Muftija Muhamed Jusufspahić, koji je i ranije saslušan kao svedok i predstavnik islamske verske zajednice, sugerisao je sudu na prošlom suđenju da oslobodi jednog od vođa navijača Partizana Miloša Radisavljevića Kimija, kao i njegovog oca Radeta optužbi, jer oni nisu učestvovali u paljenju.

Muftija je rekao da su Radisavljevići njihove komšije i da su pomagali da vatra bude ugašena, ali i da oni koji su bili u džamiji, budu spaseni.

Miloš Radisavljević je jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz".

Neredi kod džamije izbili su posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još