Bolan izlazak iz krize: Još 100.000 nezaposlenih

Samo postojanje firmi u restrukturiranju državu košta milijardu evra godišnje, podseća za „Blic“ profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Madžar.

Vreme ne radi za nas. Ali, političari još uvek rade ono što je skupo ekonomski, a ne politički. Otkazi u javnom sektoru i firmama u restrukturiranju su neminovnost ukoliko se razmišlja koliko smo blizu ozbiljnoj krizi javnog duga.

Oni još razmišljaju da odlaganjem rešenja čuvaju birače. Mislim da, ukoliko ne preduzmu hitne korake koji su ekonomski opravdani, lako bez njih mogu da ostanu“, tvrdi Madžar.

I profesor FEFA Nebojša Savić smatra da privredni ambijent mora da bude očišćen od neproduktivnih firmi.

Država mora da radi na privrednom ambijentu koji je prijateljski nastrojen prema investicijama. Ukoliko smo na začelju po kvalitetu privrednog ambijenta, tu nešto ozbiljno nije u redu“, zaključuje Savić.

On dodaje i da je očigledno da političke elite moraju da ulože napor kako bi se domaćoj privredi obezbedile investicije, a samim tim društvu obezbedio veći privredni rast.

Kada se priča o našem ulasku u EU, svi pričaju o tome kako ćemo dobiti novac. A pokazuje se da ne znamo šta ćemo ni sa onim koji smo dobili do sada. Ako od četiri milijarde dolara sredstava koje su namenjene Srbiji, mi ne iskoristimo 1,7 milijardu, postavlja se pitanje želimo li mi da radimo. Ali i da država konačno sa deklarativnog pređe na istinsku podršku privredi, a posebno malim i srednjim preduzećima. Ogromne su količine novca građana Srbije van finansijskih tokova jer ljudi nisu spremni da ulažu u bilo kakav posao u neuređenom sistemu“, ističe profesor Savić.

On kaže ne sumnja da je politički teško krenuti u promene ekonomskog sistema s obzirom na to da se taj posao odlagao više od deceniju, ali da su strukturne reforme, definitivno, neminovnost.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.