Moskva: Snouden na sastanku na aerodromu, danas se obraća javnosti

Sastanak se odvija kod terminala F, a sa Snoudenom razgovara 13 predstavnika Hjuman rajts voča, Amnesti internešnela, Transparensi internešnela i drugih organizacija, kao i nekoliko "poznatih advokata iz Rusije".

Predstavnici HRW su oko 15 sati stigli na aerodrom.

Snouden: Hoće da spreče da dobijem azil

Bivši službenik NSA Edvard Snouden kaže da vlasti SAD vode kampanju kako bi sprečile da dobije azil u nekoj od zemalja koje su mu to ponudile.

"Razmere nasilnog ponašanja su bez presedana: nikada ranije u istoriji se države nisu udružile da prizemlje avion suverenog predsednika, kako bi tražili poitičkog izbeglicu", napisao je Snouden u pismu poslatom raznim organizacijama za ljudska prava.

"Ova opasna eskalacija ne predstavlja pretnju samo dostojanstvu Latinske Amerike i mojoj bezbednosti, već i osnovnom pravu da ljudi da budu zaštićeni od progona", napisao je Snouden, prenosi RTS.

"Dobili smo od njega poziv", potvrdio je ranije agenciji Frans pres advokat Genrik Padva, koji je branio i bivšeg šefa Jukosa Mihaila Hodorkovskog, javila je agencija Interfaks.

Advokat je dodao da bi sastanak trebalo da se održi u 17 sati po moskovskom vremenu.

I Sergej Nikitin iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel potvrdio je ranije da je od Snoudena dobio poziv mejlom, kao i da planira da se sa njim sastane.

Interfaks je ranije javio da je Amerikanac poziv uputio i predstavnicima organizacija Hjuman rajts voč i Transparensi internešenel, kancelarije UN u Moskvi, kao i ruskom ombudsmanu za ljudska prava Vladimiru Lukinu i grupi advokata.

Isti izvor je naveo i da Snouden želi da se obrati javnosti.

ZATRAŽIO AZIL U RUSIJI

Kako tvrdi "Raša tudej", on je ipak zatražio politički azil u Rusiji, jer mu je onemogućeno da ode u Južnu Ameriku.

Snouden je zatražio azil od više zemalja, pozitivan odgovor je dobio dosad samo od Venecuele, ali kako kažu tamošnji zvaničnici, još nije odgovorio na njihov poziv.

(Izvor: Beta, RTS, Tanjug)

Pogledajte još