Majkrosoft sarađivao sa FBI i NSA?

Britanski list poziva se na tajna dokumenta koja je "Gardijanu" dostavio bivši obaveštajac Edvard Snouden.

Iz dokumenata se vidi saradnja između Silicijumske doline i američkih obaveštajnih službi u protekle tri godine, navodi "Gardijan".

List navodi i da ta dokumenta "bacaju novo svetlo" na visokopoverljivi program "Prizma" američke NSA, koji su razotkrili "Gardijan" i "Vašington post".

"Majkrosoft" nije sarađivao samo sa NSA, za koju je Snouden radio, već i sa Federalnim istražnim biroom i ta "saradnja" se odvijala ove godine kako bi NSA bilo omogućeno da lakše, preko programa "Prizma", pristupi bazi podataka na Skaj drajvu, koji u ovom trenutku širom sveta koristi više od 250 miliona ljudi.

"Majkrosoft" je NSA omogućio da pristupi elektronskoj pošti koja se obavlja preko i-mejl servisa Autluk, uključujući i hotmejl.

Dokumenta otkrivaju da je NSA, devet meseci pošto je "Majkrosoft" kupio Skajp, imao utrostručen broj video poziva preko Skajpa koje je prikupio preko svog tajnog programa "Prizma".

"Gardijan" navodi da je NSA prikupljeni materijal često delila sa službama FBI i CIA, a jedan od dokumenata otkriva da je program "Prizma" opisan kao "timski sport".

Britanski list je prošlog meseca objavio dokumenta koja otkrivaju da je NSA, preko programa "Prizma", imala "direktan pristup" sistemima velikih internet kompanija, uključujući "Majkrosoft", "Epl", "Gugl", "Fejsbuk" i "Jahu".

"Gardijan" podseća na poslednju kampanju "Majkrosofta", pokrenutu u aprilu, u kojoj se ističe posvećenost te kompanije politici privatnosti i to pod sloganom - "Vaša privatnost je naš prioritet".

Slično tome, i Skajp, koji je u vlasništvu "Majkrosofta" od oktobra 2011, ističe svoju politiku privatnosti i čuvanje ličnih podataka njegovih korisnika i sadržaja njihove komunikacije.
Majkrosoft: Poštujemo pravila, nema naovlašćenog pristupa

Povodom ovih navoda, kompanija "Majkrosoft" je uputila zvanično saopštenje.

Kompanija Majkrosoft se rukovodi jasnim principima kada su u pitanju zahtevi države u vezi sa informacijama o klijentima i dostavljanjem istih državnim organima po pitanju sprovođenje zakona i nacionalne bezbednosti, navodi se u saopštenju.

"Kompanija Microsoft se veoma ozbiljno odnosi prema korisnicima i poštovanju zakona. Upravo zato naša kompanija dostavlja informacije u vezi sa klijentima isključivo kao odgovor na pokrenute pravne procese. Naš stručni pravni tim zadužen za poštovanje pravila u poslovanju veoma pažljivo ispituje sve zahteve i odbacuje one za koje veruje da su neosnovani. Takođe, naša kompanija odgovara na zahteve izdate od strane relevantnih institucija koje te zahteve postavljaju u skladu sa zakonima, a nikako na takozvane porudžbine o kojima se raspravljalo u medijima tokom prošlih nedelja, na šta jasno ukazuju i naše dosadašnje objave za javnost. Ukratko, kompanija Microsoft ne pruža nijednoj državi neovlašćeni ili direktni pristup servisu SkyDrive, Outlook.com, Skype ili bilo kom drugom Microsoft proizvodu", navedeno je iz ove komapnije.

"U procesu ažuriranja ili nadogradnje proizvoda, u pojedinim slučajevima nailazimo na zakonske obaveze koje od nas zahtevaju zadržavanje mogućnosti dostavljanja informacija kao odgovor na primenu određenog zakona ili u slučajevima očuvanja nacionalne bezbednosti. Postoje pitanja na ovu temu o kojima bismo želeli da smo u mogućnosti da komuniciramo slobodnije. Zato se i zalažemo za dodatnu transparentnost koja bi omogućila svima da bolje razumeju i učestvuju u raspravi o ovim važnim pitanjima", saopštili su iz "Majkrosofta".

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još