Novinar Gardijana: Snouden tek može postati najgori košmar za SAD

"Snouden ima dovoljno informacija da nanese štetu američkoj vladi u jednom minutu, više nego bilo koja druga osoba ranije", izjavio je Glen Grinvald za argentinski dnevnik Nasion.

Grinvald je prvi objavio u Gardijanu niz tekstova zasnovanih na poverljivim dokumentima o američkom programu prisluškivanja i presretanja elektronskih komunikacija, koje je dostavio Snouden.

Taj novinar je u intervjuu argentinskom dnevniku upozorio da bi "Vašington trebalo da bude oprezan" u gonjenju Snoudena, bivšeg kompjuterskog analitičara Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

"Američka vlada bi trebalo da bude na kolenima i svaki dan se moli da se ništa ne desi sa Snoudenom, jer ukoliko se nešto njemu desi, sve informacije će biti otkrivene i to bi mogao da bude najgori košmar (za Vašingtion)", rekao je Grinvald, prenela je agencija Rojters.

Amerikanac, bivši kompjuterski analitičar NSA i bivši službenik CIA koji je obelodanio detalje tajnih američkih i britanskih vladinih programa nadzora medija i interneta odlučio je juče da zatraži politički azil Rusije, jer mu je onemogućeno da odleti sa moskovskog aerodroma "Šeremtjevo" gde se nalazi od 23. juna kada je doputovao iz Hongkonga.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još