Beograd: Batine na radnom mestu

Lekarka ambulante u Dobanovcima, koju je preksinoć pretukao pacijent na radnom mestu jer nije htela da mu izda traženi recept za lek, puštena je iz Urgentnog centra na kućno lečenje. Ova doktorka, srećom, nije teško povređena, ali ona nije jedina žrtva sve većeg broja sugrađana koji su spremni i da se fizički obračunaju sa radnicima raznih javnih i komunalnih službi. Pre nekoliko dana na vozača tramvaja nasrnula su dva mladića, a kontrolori u gradskim autobusima gotovo svakodnevno su na meti nezadovoljnih Beograđana.

Mnoga zanimanja u prestonici, iako tako ne izgleda, ipak nose veliki rizik. I zaposleni u javnim i komunalnim preduzećima svakodnevno su na meti huligana. Na udaru su vozači i kontrolori u autobusima, putari, taksisti, radnici „Parking servisa“, „Elektrodistribucije Beograd“, „Čistoće“, a asistenciju policije sve češće traže i ekipe Hitne pomoći na terenu.

Poslednji u nizu nasrtaja na radnom mestu zadesio je doktorku Mariju Glavinić, u ambulanti u Dobanovcima. Wu je pacijent udarao i šutirao, jer nije htela da mu izda recept za oca koji nije bio prisutan. Njene kolege iz Hitne pomoći svakodnevno dobijaju pretnje i uglavnom doživljavaju verbalne napade, a ponekad građani odluče da se sa njima i fizički obračunaju.

Najčešće nas napadaju porodice pacijenata ili komšije, jer se njima verovatno svaki minut čekanja čini kao večnost“, kažu u ovoj službi. „Ljudi bi trebalo da shvate da je takvo ponašanje kontraproduktivno, jer doktori sigurno teže rade pod stresnim okolnostima. U poslednje vreme broj napada se povećao i sve češće nam treba zaštita policije.

Osim doktora, vozača i kontrolora, nisu pošteđeni ni terenci zaposleni u „Elektrodistribuciji Beograd“. Zaduženi za seču struje neplatišama, očigledno imaju vrlo nepopularno zanimanje koje često razbesni dužnike kada ih ostave u mraku. U prethodnih desetak godina na njih su potezali motke, puštali pse, a nisu se ustručavali ni da upotrebe vatreno oružje.

U „Parking servisu“, u proseku, godišnje zabeleže oko 10 incidenata.

Osnovni razlog zbog koga dolazi do nasrtaja na parking-kontrolore je što korisnici ne plate parkiranje, a onda žele da se obračunaju sa službenicima koji im uruče doplatnu kartu“, objašnjavaju u „Parking servisu“. „U nekoliko slučajeva bilo je čak i težih telesnih povreda.

Izvor: Novosti

Pogledajte još