Preduzeća duguju tri milijarde evra državi!

Neki od najvećih dužnika državi godinama duguju desetine miliona eura, a posluju bez stečaja i likvidacije.

Kompanija Simpo nije u stečaju, niti u likvidaciji, iako je to firma koja zvanično najviše duguje za porez. Prva je na listi dužnika PU-a.

Simpo Vranje duguje oko 44 miliona evra. Mera Invest Marka Miškovića duguje oko sedam miliona evra, a Simteks iz Subotice duguje oko šest miliona evra.

Blokada računa

U PU kažu da je u toku sveobuhvatna akcija blokade računa firmi koje nisu platile porez. Među njima su Jat Catering, pojedini fudbalski klubovi, pozorišta, domovi zdravlja, bolnice, komunalna preduzeća...

Pomoćnica direktora PU-a Rada Kostić je rekla: "Nema izuzetaka. Da akcija koju smo pokrenuli daje efekte, znači daje, jer su se drastično povećali prihodi budžeta, pa i prihodi fondova."

Ministar finansija Mlađan Dinkić je u međuvremenu poručio da će svi morati da plate dug. Ukoliko to ne učine, dugovi će biti pretvoreni u državno vlasništvo.

"Ukupno za porez državi Srbiji preduzeća duguju čak oko tri milijarde evra. Problem je što je 70 odsto tih firmi u stečaju ili likvidaciji, samim tim kod njih je i najveći deo tog novca", izvieštava reporter Al Jazeera-e

Gomilanje dugova

Stručnjaci kažu da se dugovi kod preduzeća gomilaju godinama i postavljaju pitanje zašto ranije nisu naplaćeni.

"Postoji ona izreka - samo od smrti i poreza ne može da se pobegne. U Srbiji izgleda od poreza može da se pobegne, i to je loš signal za sve one koji dolaze da posluju u Srbiju, sve strane kompanije poruka da možete da ne plaćate poreze. To znači da u Srbiju dolaze svakakvi avanturisti da kao investiraju novac, a da odavde izvlače novac a da ne plaćaju porez", ocenio je Miša Brkić, ekonomski novinar.

Bolnice, klinički centri i komunalna preduzeća imaće olakšice u vraćanju duga. Do sada su blokirani računi u 225 aktivnih firmi.

Al Jazeera

Pogledajte još