Srbija na četvrtom mestu po broju podnetih zahteva za azil

Prema izveštaju, u junu ove godine podneto je 525 zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj, što je više nego u maju, kada je bilo 400 molbi.

Građani Kosova, koje se u nemačkoj statistici odvojeno obrađuje od Srbije, nalaze se na 10. mestu sa 228 podnetih zahteva u junu, što je skoro duplo više nego u maju kada je bilo podneto 120 zahteva.

Prošle godine građani Srbije su podneli najveći broj zahteva za azil - iz Srbije je u 2012. godini podneto ukupno 8.477 zahteva za azil, što je bilo povećanje od oko 85 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Nemački političari i mediji su tada drastičan rast broja zahteva tumačili ukidanjem viza za Srbiju i Makedoniju.

Glavni "podstrekač" za rapidni rast broja molbi za azil je, prema ekspertima za pitanje izbegliaca i azilanata, bilo povećano plaćanje "keš" novca za plaćanje podnosiocima zahteva.

Taj veliki broj takozvanih lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije bio je tada jedna od važnih političkih tema, a mnogi nemački političari tražili su čak da se preispita mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za Beograd i Skoplje.

Kada je reč o prvoj polovini ove godine, ispred građana Srbije, koji su na četvrtom mestu, nalazi se Ruska Federacija sa 9.957 zahteva, zatim sledi Sirija sa 4.517 molbi i Avganistan sa 3 448, navodi se u izveštaju ove službe.

Podaci pokazuju da je u prvoj polovini ove godine u Nemačkoj ukupno podneto 43.016 zahteva za azil, što je čak 86 odsto više u odnosu na isti perood lane, kada je ukupno bilo 23.066 zahteva.

Izvor: blic

Pogledajte još