Godinu dana Dačićevog kabineta

Ni članovi Dačićeve vlade nisu uspeli da izbegnu zamku prethodnika - olako su obećavali, a malo toga ispunili. Pre 12 meseci građanima je saopšteno da će vlada smanjiti broj nezaposlenih, dovesti investitore i od Srbije napraviti „pristojnu i uspešnu državu“. Otada je mesečno bez posla ostajalo 4.500 ljudi, a koliko je njih zahvaljujući partiji došlo do radnih mesta, može samo da se nagađa.

Departizacija javnih preduzeća bila je jedno od glavnih obećanja prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra privrede i finansija Mlađana Dinkića.

Osim departizacije, Dinkić je obećavao da će smanjiti javni dug, a u odnosu na pre godinu dana povećan je za 1,3 milijarde dinara. Prognozirao je smanjenje deficita do kraja 2013. na četiri odsto, a izvesno je da će biti veći od pet. Takođe, obećavao je da će do kraja 2012. Srbija potpisati velike ugovore sa kompanijama iz EU, Kine, Kuvajta i Emirata. Nijedan nije sklopljen. Nije ni blizu da ukine više od 130 parafiskalnih nameta, što je obećao.

Izvor: Blic

Pogledajte još