Pšenica iz Robnih rezervi u Makedoniji !?

Zvanični podaci Ministarstva poljoprivrede Makedonije ukazuju na to da je u poslednjih 18 meseci iz Srbije u Makedoniju ušlo preko 70.000 tona brašna po izuzetno niskim cenama.

Brašno u Makedoniji košta 16 denara po kilogramu (29 dinara), a isto to brašno u Srbiji je za oko 50 odsto skuplje.

Ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski pred poslanicima Komisije za poljoprivredu je u makedonskom parlamentu pokazao fiskalne račune koji, kako tvrdi, potvrdjuju zloupotrebu srpskih robnih rezervi, koja je napravila debalans na makedonskom trzistu.

Prošlih nekoliko meseci u Makedoniju je uvezeno 153.000 tona pšenice i 70.000 tona brašna, što je narušilo domaće tržište, istakao je Dimovski.

- Zbog velikih zloupotreba državnih rezervi Srbije, velike količine brašna po veoma niskim cenama ušle su na makedonsko tržište, što je načinilo debalans - tvrdi Dimovski. On je u parlamentu opet potvrdio da odluka o uslovnom uvozu pšenice i brašna iz Srbije neće biti ukinuta dok ne završi otkup domaćeg hlebnog žita i dok se tržište ne stabilizuje, što će se verovatno desiti u drugoj polovini avgusta.

- Srpski mlinovi su u velikoj krizi, nemaju para da podmire dugove i verovatno je to razlog što je zloupotrebljena državna pšenica - rekli su predstavnici Kadino Mlina.

Po njegovim rečima, pšenicu preradjenu u brašno nije bilo moguće prodati na srpskom tržištu, i zato je po damping ceni završila u Makedoniji. Prema podacima makedonske Agencije za hranu, u prvih sedam meseci 2012. godine, uvezeno je ukupno 29.800 tona pšenicnog brašna, dok je ove godine do 7. jula već uvezeno 28.605 tona. Preko 89 odsto uvezenog brašna dolazi iz Srbije.

Da bi zaštitila domaće tržište od uvoznog srpskog brašna, makedonska vlada je sprovela zakonske izmene po kojima brašno može da se prodaje samo ako ima kontrolnu markicu, a njime može da trguje isključivo operator registrovan za tu delatnost.

Uvezene količine moraće da se skladište u magacinima sa posebnim tehničkim uslovima za čuvanje i da se ispituju u ovlašćenim laboratorijama za kvalitet.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još