SAD prete: Sankcije zemljama koje daju azil Snoudenu

Predlog je potekao od republikanskog senatora Lindzija Grahama i njime se Stejt department obavezuje da zajedno sa zakonodavcima pripremi mere za one zemlje koje bi pomogle Snoudenu da izbegne ekstradiciju u Ameriku.

"Ne znam da li će on ostati zauvek u Rusiji i gde će da ode, ali znam da bi bilo pravedno da bude vraćen u SAD i da se suoči sa pravdom", rekao je senator Graham.

Ruske vlasti su juče najavile da će Snoudenu uskoro biti izdata dokumenta sa kojima će moći da napusti tranzit moskovskog aerodroma i da uđe na teritoriju Ruske federacije.

Prethodno su Nikaragva, Bolivija i Venecuela saopštile da će Snoudenu dati politički azil.

Bela kuća je oštro osudila sve te najave, pa je juče državni sekretar Džon Keri telefon razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

U slučaju da situacija oko Snoudena ne bude rešena, pominje se i mogućnost da se otkaže poseta predsednika SAD Baraka Obame Rusiji, koja je zakazana za početak septembra i Samitu G20.

Rusija primila od SAD pismo povodom Snoudena

Ruske vlasti primile su inače od SAD pismo u kome je detaljno iznet stav SAD u vezi sa slučajem Edvarda Snoudena, čiji je mesec dana dug boravak na moskovskom aerodromu doveo do nove napetosti u diplomatskim odnosima dve zemlje, saopštio je danas Ministarstvo pravde.

"Dana 24. jula 2013, rusko Ministarstvo pravde dobilo je pismo od glavnog američkog pravnog zastupnika Erika Holdera, u kome su objašnjeni određeni aspekti stava SAD o statusu bivšeg agenta CIA Edvarda Snoudena", navodi se u saopštenju ministarstva dostavljenom agenciji AFP i dodaje da dokument ne sadrži zahtev o izručenju ili deportaciji.

Pismo je stiglo u sredu, istog dana kada se očekivalo da Snouden napusti tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo, što se nije dogodilo.

Državni sekretar SAD Džon Keri razgovarao je juče telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Keri je u razgovoru sa Lavrovom istakao da Snouden nije aktivista za zaštitu ljudskih prava, već osoba koja se tereti za tri krivična dela.

Prethodno je portparol Bele kuće Džej Karni rekao novinarima da zvanični Vašington traži od ruskih vlasti razjašnjenje situacije oko Snoudena i da li je bilo nekih promena u vezi sa tim.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još