Zašto RRA ne kažnjava "Pink" za prekršaje !?

Vlasnik „Pinka“, svestan manjkavosti Zakona o radiodifuziji ali i nespremnosti regulatornog tela RRA da primeni najoštriju kaznu oduzimanjem frekvencije, uporno emituje emisije sa sadržajem nasilja i psovki, pa i incesta - „Farma“, „Trenutak istine“, „Preljubnici“...

U RRA za „Blic“ tvrde da nije reč o toleranciji prema „Pinku“, već o manjkavosti zakona...

"Možda se takav utisak stiče, ali RRA često pokreće prekršajne postupke protiv mnogih emiter,a pa i „Pinka“. Problem je što je postupak spor i završava na sudu koji je pretrpan predmetima, a mi nemamo evidenciju da li su kažnjeni emiteri platili uopšte kaznu,"
kaže za „Blic” član saveta Goran Peković.

Prekršaji "Pinka" u 2012. godini
- Najviše 12 minuta oglasa u jednom satu 242
- Zabrana prikazivanja upotrebe alkoholnih pića u oglasima 6
- Početak i kraj oglasnih blokova mora biti jasno odvojen 96

On kaže da se u svetu i u praksi kao najbolje rešenje pokazalo kad novčane kazne direktno naplaćuje regulator.

"Imate primer Mađarske u kojoj je regulator jednog emitera kaznio sa 150.000 evra zbog kršenja zakona. Posle toga više nikada nije bilo problema s tim emiterom,"
kaže Peković.

Kako "Pink" krši zakon o radiodifuziji
Informativa - Vlasnik „Pinka” je informativne emisije iskoristio za lični obračun sa listom „Blic” i njegovim glavnim urednikom Veselinom Simonovićem. Nezadovoljan izveštavanjem „Blica“ o saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao njegov sin, Mitrović je izneo teške uvrede, i niz neosnovanih optužbi i laži o listu „Blic” i o Simonoviću.

Preljubnici - Incest i prostitucija teme su kojima se bavi ova emisija prikazivana u udarnom terminu. Sadržajem „Preljubnika” javnost je bila zgrožena, a RRA je nakon brojnih žalbi šokiranih građana koje su stigle podnela zahtev za pokretanje prekšajnog postupka, uz obrazloženje da sadržaj može da naškodi fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine. „Pink“ je samo promenio ime emisiji u „Balkanske prevare“ i nastavio nesmetano da je prikazuje.

Trenutak istine - Emisija koja je godina šokirala javnost. Gledaoci su svedočili potresnom priznanju učesnice da je u detinjstvu doživela incest nakon čega je usledilo pitanje voditeljke: Da li je tokom odnosa s ocem doživela orgazam?! RRA je reagovala tek nakon oštrih kritika javnosti, ali bez konkretnih mera. Tek 2013. emisija je prebačena u drugi termin, pola sata pre ponoći.
Farma - „Pink“ nekoliko godina emituje, u sopstvenoj produkciji, rialiti „Farma“. Psovke, verbalni i fizički obračuni, kao i pušenje i konzumiranje alkohola među učesnicima, što je takođe zabranjeno, bili su svakodnevni sadržaj svake „Farme” emitovane na „Pinku“. I pored toga RRA je tokom svih godina bila poprilično tolerantna. Po pravilu su reagovali tek nakon pritiska javnosti. Jednom je to bila tuča, a drugi put izjave Ere Ojdanića da je imao vezu sa maloletnicom. Najavljuju i „Farmu 5“ za jesen.

Izvor: B. Anđelić, BLIC

Pogledajte još