Sindikat pita: Šta će biti sa zaposlenima u Jatu?

U saopstenju sindikata se traže odgovori o tome koliko zaposlenih će imati buduća aviokompanija, po kojim kriterijumima će se utvrđivati višak zaposlenih i odabir radnika za buduću zajedničku kompaniju, kao i da li će biti formirana nova kompanija.

Reprezentativni sindikta koji okuplja većinu zaposlenih u Jatu je istakao da pitanja postavlja javno zato što do sada na njih nije dobio odgovore ni u kompaniji ni od predstavnika države.

"Naša zabrinutost je opravdana jer sumnjamo da o zaposlenima u Jatu bilo ko razmišlja na pravi način, a kamoli da ima plan za rešavanje njihovog statusa i sudbine njihovih porodica", ocenjuje se u saopštenju.

Sporazum o strateškom partnerstvu srpske avio kompanije Jat ervejz i Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće potpisan 1. avgusta.

Prema navodima medija, ime srpske aviokompanije biće promenjeno u Er Srbija (Air Serbia), država će zadržati većinski udeo, a Etihad preuzeti upravljanje kompanijom.

Vlada Srbije je 17. juna potpisala sa Etihadom memorandum o razumevanju, za unapređenje razgovora o mogućem investiranju Etihada u Jat ervejz.

Predsednik Etihada Džejms Hogan je tom prilikom najavio da bi na osnovu uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije Etihad mogao da da ponudu za Jat za 30 dana.

Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata, a Etihad ervejz je na osnovu tog dokumenta 15. juna uveo svakodnevne letove na liniji između Beograda i Abu Dabija.

Država je u prošloj deceniji bezuspesno pokušala da privatizije Jat ervejz. Na prodaju je ponuđen 2008. godine, ali se i na taj tender niko nije javio.

Etihad, jedna od najbrže rastućih aviokompanija u svetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Suvlasnik je avikompanija Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, Džet ervejz.

Etihad ervejz, nacionalna kompanija UAE, 2012. godine je prevezla 10,3 miliona putnika. U prvom kvartalu ove godine od prevoza putnika imala je prihod od 900 miliona dolara, što je rast od 19 odsto, od prevoza robe prihod je bio 193 miliona dolara, što je 17 odsto više nego u istom periodu 2012.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još