"Er Srbija" uzleće: Ovako će izgledati avioni (VIDEO)

Er Srbija biće, prema Hoganovim rečima, najbezbedniji avioprevoznik, koji će, prema Vučićevim rečima, do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu i postati najmoćnija u radijusu zemalja sa gotovo 100 miliona stanovnika.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Vučić poručio je da je danas veliki i važan dan za Srbiju, jer će srpski avion biti postavljen na pistu za uzletanje, a ugovor sa Etihadom, agencijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, će Srbiji omogućiti tehnološko i poslovno okruženje u kojem će 30 miliona putnika dobiti pouzdanog prevoznika do značajnih destinacije Evrope i sveta.

Vučić je rekao da Srbija mora da opravda poverenje, jer će se od danas rad meriti po kriterijumima najrazvijenijeg dela sveta.


VUČIĆ: KRILA SRBIJE USKORO POLEĆU

Vicepremijer je zahvalio ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću i drugim saradnicima koji su, kako je rekao, uložili mnogo energije u pravljenju nečega što predstavlja početak i novo lice zemlje.

On je zahvalio i JAT-u koji je imao "mudrosti i zrelosti" da prepozna novu viziju kompanije i zemlje.

Vučić je kazao da je zahvalan svima koji su "razumeli da je Srbija ispred svih i ispred svega, da je Srbija važnija od svih nas i da ćemo pravljenjem ovakve kompanije, koja će biti nesumnjivo najznačajnija u regionu, konačno moći da kažemo da smo lider, a da to ne zvuči patetično".

"Ovo je prvi veliki posao od više planiranih kojim u Srbiju uvozimo tehnologiju, jer imamo veru u naše ljude, a ono što nam je nedostajalo je sistem i zajednički ćemo napraviti velike rezultat", poručio je Vučić i dodao da će avioni "Er Srbije leteti dugo i visoko i sigurno na sopstvenim krilima".

On je izrazio uverenje i očekivanje da će, kako je rekao, naš i njergov prijatelj šeik Muhamed, čija je vizija i želja da Srbija bude i jača i modernija i uspešnija, ponovo doći u Srbiju i da će biti realizovano još ovako važnih zajedničkih projekata.

"Krila Srbije, nova krila Srbije uskoro poleću, već pre kraja ove godine sa 10 novih aviona", poručio je Vučić.

(old_image)

Foto: Beta/ Nenad Petrović

HOGAN: BEOGRAD - ČVORIŠTE BALKANA

Prvi čovek Etihada Džejms Hogan poručio je danas da je aviokompanija iz Abu Dabija opredeljena za to da Srbija dobije novu nacionalnu aviokompaniju i da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana.

"Ne bismo bili ovde da ne verujemo da će 'Er Srbija' imati uzbudljivu budućnost. Postavili smo jasne ciljeve profitabilnosti...Ovo je veliki dan ne samo za 'Er Srbiju', već i za Etihad", poručio je Hogan prilikom potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada, kojom je Srbija dobila novu aviokompaniju.

Hogan je najavio promene, od menadžmenta do flote.

Kako je objasnio, novo srpsko osoblje Etihada upotpuniće postojeće osoblje JAT-a.

Takođe, najavio je da će se fazno uvoditi novi avioni, a biće i novih destinacija - od Abu Dabija do Melburna, Sidneja u Australiji i Čikaga u SAD.

"Promene zavise od liderstva", rekao je Hogan, dodavši da je novoimenovani direktor Dane Kondić, sa 20 godina iskustva, "pravi čovek na pravom mestu".

Prema Kondićevim rečima, za novi brend zaslužna je srpska studentkinja Tamara Maksimović.

Kompanija će imati i "mapu puta" - kratkoročnu, srednjeročnu i dugoročnu.

Kada je reč o floti, Hogan je najavio najpre obezbeđivanje 10 novih aviona "erbas" A319, ali i plan da i oni u narednih 24-36 meseci budu zamenjeni još modernijim avionima Boing 737.

"Biće potrebno doneti i neke teške odluke, biće potrebno unutrašnje restruktururiranje", rekao je on.

KONDIĆ: NOVI POČETAK

Prvi čovek nove nacionalne aviokompanije Er Srbija, Dane Kondić, rekao je danas da je njegov cilj transformacija dosadašnjeg JAT ervejza u profitabilno, stabilno i snažno preduzeće.

Uoči potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu, koji su danas u Beogradu potpisali vicepremijer Aleksandar Vučić i prvi čovek nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata - Etihad, Dzejms Hogan, novi direktor Er Srbije najavio je da je glavni cilj brza i sigurna stabilizacija kompanije, smanjenje troškova i duga, i stvaranje uslova za isplativost u naredna četiri meseca.

"Novo ime kompanije znači novi start, nagoveštava novi početak. Er Srbija će biti reklama za Republiku Srbiju", rekao je Kondić, i dodao da se ne menja samo ime, veh i flota.

Uvode se onvi avioni koji, kako je rekao, emituju manje ugljen-dioksida, prave manju buku, i troše maje goriva.

"Oni podižu kvalitet kompanije. Postojeća flota je dobro služila, ali je postala ekonomski neisplativa", poručio je Kondić.

ETIHAD KUPIO 49 ODSTO JATA

Etihad je Sporazumom kupio 49 odsto Jata, a država će, sa 51 odsto udela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika sa novim imenom, koji će promeniti ime u Er Srbija.

Er Srbija će do kraja godine dobiti 10 novih erbas aviona, i zaposliti 50 pilota.

Stručnjaci očekuju da bi udomljavanje srpskog nacionalnog avioprevoznika trebalo da donese konačno rešavanje problema u poslovanju Jata, koji je opterećen dugom od 195 miliona evra.

Etihad je uspostavio redovne dnevne letove od 15. juna na liniji Abu Dabi-Beograd, i Jat ima svoj kod na toj avioliniji na osnovu sporazuma o komercijalnoj saradnji dve kompanije na više od 40 desetinacija.

O ETIHADU I JATU

Bliskoistočni avioprevoznik je jedna od najboljih firmi u toj branši u svetu.

Etihad je kompanija sa 77 aviona i ima 10 milona putnika godišnje, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona Erbasa i Boinga.

Ima 29 odsto vlasničkog udela u nemačkom "Er Berlinu", 40 odsto u "Er Sejšelima", oko tri odsto u "Er lingusu", devet odsto u kompaniji "Virdžin Australija" a u toku je preuzimanje 24 odsto indijskog Džet ervejza.

JAT je osnovan pre 66 godina, i danas je, posle tri procene kapitala, četiri konkursa za strateškog partnera i pokušaja da se da na upravljanje srpskim biznismenima, konačno dobio strateškog patnera. Preteča "Jata" je aviokompanija "Aeroput", osnovana 1927. godine. Dve decenije kasnije, preimenuje se u Jugoslovenski aerotransport.

Od 2000. godine kompanija se deli na više jedinica, "Jat" gubi aerodrome u koje je ulagao u Beogradu, Podgorici i Tivtu, odvajuju se ketering, tehnika, hoteli, a velika imovina stečena u prošlosti se rastače.

Jat trenutno ima 1.200 radnika od kojih je, prema procenama, veliki deo višak koji cma će biti obezbeđen socijalni program.

Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, letovi će većinom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još