Edvard Snouden: Hvala Rusiji na azilu

"Tokom poslednjih osam godina mogli smo da vidimo da administracija (predsednika SAD Baraka) Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobedila", rekao je Snouden u prvom javnom komentaru od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo, objavljenom na vebsajtu Vikiliks.

Rusiji je zahvalio i Edvardov otac Lon Snouden, rekavši za rusku televiziju da je "bitka" njegovog sina da objavi osetljive informacije završena.

"Veoma sam zahvalan Rusiji. Bila je ovo zaista duga nedelja. Volim svog sina", rekao je Lon Snouden za ruski Kanal 24, pošto je Edvard Snouden izašao iz tranzitne zone s aerodroma, s papirima koji mu garantuju jednogodišnji azil u Rusiji.

Stariji Snouden prvi put se pojavio na ruskoj televiziji u sredu, pružajući podršku sinu, u nadi da on gledati emisiju, podsetio je AFP.

Podržavši odluku sina da objavi poverljive informacije o operacijama SAD u svetu, Lon Snouden je rekao da je Edvardova uloga u tom postupku završena.

"Za mog sina to je uglavnom gotovo", rekao je Lon povodom komentara na Tviteru objavljenog na Vikiliksu koji glasi - "Dobili smo bitku - a sad treba i rat!".

Lon Snouden je, međutim, nagovestio da će taj rat biti vođen bez Edvarda, kao i da je njegov postupak bio "nesebični čin da se istina podeli s drugima".

Jednogodišnji azil koji je Rusija danas dodelila Snoudenu u ovom slučaju traje do 31. jula naredne godine, ali može biti produžen.

Rusija je ranije istakla da neće predati Snoudena Vašingtonu, koji ga traži zbog odavanja poverljivih informacija Vlade SAD medijima, a Bela kuća je više puta istakla da bi Snouden trebalo da bude vraćen u SAD kako bi se suočio sa optužbama.

Kremlj je, takođe, poručio da odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja.

Snouden je najpre krajem maja otišao u Hongkong, odakle je "Gardijanu" dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

Izvor: b92

Pogledajte još