Bivši niški dekan Milan Višnjić uhvaćen dok je bežao u Grčku

Akciju hapšenja prodekana za finansije Višnjića vodila je Uprava kriminalističke policije u nastavku borbe protiv korupcije. Profesora koji je, kako se sumnja, nameravao i da pobegne uhapsila je niška policija.

Višnjić je oštetio Medicinski fakultet za 167.969.851 dinara i 70.000 evra. Nakon isteka mere zadržavanja, uz krivičnu prijavu, biće priveden istražnom sudiji na saslušanje, a istraga će biti nastavljena“, navodu se u saopštenju MUP.

Krivičnom prijavom Višnjić se sumnjiči za uvećavanje koeficijenata za plate nenastavnom osoblju, nezakonito oslobađanje školarine i za zloupotrebu u projektima. Uvećanje plata Višnjić je sprovodio samoinicijativno suprotno Uredbi Vlade i bez saglasnosti Saveta fakulteta. Čak na dokumentu koji je potpisao stoje dve kolone - jedna koeficijenti po zvaničnoj uredbi i druga plate po Višnjiću.

Plate su po Višnjićevom nalogu tako obračunavane od druge polovine 2008, čime je oštetio budžet za 46 miliona dinara“ kaže izvor “Blica”.

Prema saznanjima “Blica”, upravo u nenastavnom osoblju je deo Višnjićevih rođaka, ali je protivzakonitim uvećanjem koeficijenta nagrađivao i pojedine profesore koji bi mu tu uslugu vraćali tako što su dugi niz godina glasali za njegove predloge.

Štetni Višnjićevi projekti
Među projektima kojima je Višnjić oštetio budžet jesu “Analiza efikasnosti studiranja”, “Unapređenje kontrole kvaliteta nastave”, “Implementacija evropskog sistema prenosa bodova”. Višnjić je često demantovao prozivke koje su se mogle čuti u javnosti, a ticale su se njegovog rada. Poslednji put pre hapšenja oglasio se pre nedelju dana nakon što je Poreska uprava saopštila da Medicinski fakultet u Nišu ima poreski dug od 304 miliona dinara.

Policija Višnjića sumnjiči i za zloupotrebu projekata finansiranih iz sredstava fakulteta. Za projekte nije vođena evidencija, ali je za njih od maja 2007. do 2011. potrošeno 123 miliona dinara, za koliko je i oštećen budžet fakulteta.

Višnjić je bio dekan Medicinskog fakulteta u nekoliko mandata - 12 godina. Ne samo što je zaposlio užu i širu familiju, nezakonito je izdavao i lokale fakulteta. Juče nije bilo moguće dobiti informaciju iz niškog tužilaštva, dokle je stigao predmet koji se vuče već oko godinu dana o falsifikovanju dokumenata jer je Višnjić davao lažne specijalizacije deci niških profesora.

Nezakonitosti je bilo i prilikom upisa na Medicinski fakultet u takozvanu englesku grupu, u kojoj su upisivani studenti koji nisu položili prijemni ispit.

A onda su studenti iz ove grupe nakon prve godine studija dobijali isti status, kao i studenti koji su se upisali u redovnom postupku. Obaveza ovih studenata bila je uplate školarine od 3.000 evra za medicinu i 3.500 za farmacija i stomatologija. Višnjić je, međutim, pojedinim studentima smanjivao školarinu za 1.000 evra, a u većini slučajeva radilo se o studentima čiji su roditelji lekari, zdravstveni radnici i njegovi rođaci. Iznos na ovaj način nenaplaćenje školarine je oko 70.000 evra“, kaže naš izvor.

Izvor: Blic

Pogledajte još