Berane: 800 godina Đurđevih stupova

Sinoć je tim povodom bila organizovana svečana akademija na kojoj je prisustvovao najviši državni i crkveni vrh Crne Gore i Srbije, a danas će na platou ispred manastira biti održana Sveta arhijerejska liturgija.

Akademiji su sinoć, između ostalih, prisustvovali srpski patrijarh Irinej, crnogorski predsednik Filip Vujanović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, književnik Matija Bećković. Dolazak premijera Srbije Ivice Dačića najavljen je za sinoć, ali će on doći danas, na liturgiju.

Veliki broj građana okupilo se juče po podne ispred manastira Đurđevi stupovi kako bi sačekali patrijarha Irineja. Porta manastira bila je puna već oko 17 sati, kada je patrijarh i stigao, iako je svečana akademija povodom ovog jubileja počela tek u 21 sat, kada je i bila najavljena.

Pre zvaničnog početka akademije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije održao je govor unutar manastira. Posle toga patrijarh Irinej obratio se velikom broju okupljenih građana ispred manastira.

Manastir Đurđevi stupovi je podignut 1213. godine kao zadužbina Prvoslava Nemanjića, sina brata velikog župana Stefana Nemanje Tihomira. U to vreme je Raška (Srbija) vladala Zetom (Crna Gora).

Đurđevi stupovi su jedan od najznačajnijih duhovnih centara na području današnje Crne Gore. Manastir je krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka bio duhovno središte borbe protiv Osmanlija i napora da se pleme Vasojevići i Gornje Polimlje pripoje državi Crnoj Gori.

U burnoj istoriji manastir je više puta spaljivan i razaran, a poslednji put 1912. godine, pre početka Prvog balkanskog rata, kada je to područje još bilo u sastavu Otomanskog carstva.

Izvor: Blic

Pogledajte još