SAD zatvaraju ambasade zbog straha od Al Kaide

Američki Savet za nacionalnu bezbednost zasedao je povodom informacija da bi Al Kaida mogla da napadne američke ili zapadne mete na Arabijskom poluostrvu.

Bela kuća saopštila je da je sinoć održan "sastanak savetnice za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs sa članovima saveta, među kojima su bili i državni sekretar Džon Keri i odbrane Čak Hejgel, na kome je razmotrena situacija i mere koje bi mogle da budu preduzete".

Dodaje se i da je o svim novim detaljima obavešten i predsednik SAD Barak Obama, Interpol je takođe sinoć izdao opštu bezbednosnu uzbunu, nakon serije bekstva iz zatvora u Iraku, Libiji i Pakistanu, i on istražuje povezanost tih akcija sa Al Kaidom.

Sjedinjene Američke Države su juče izdale upozorenje da Al Kaida planira da u narednim danima izvede teroristički napad na Bliskom istoku ili na severu Afrike.

Kako prenose agencije, Stejt department je saopštio da upozorava građane SAD na opasnost od napada "posebno na Bliskom istoiu, severu Afrike i na Arabijskom poluostrvu".

Novo upozorenje je stiglo samo dan nakon što je najavljeno da će u nedelju, 4. avgusta, biti zatvorena 21 ambasada i konzulat SAD u tom regionu, zbog informacija da bi mogli da uslede napadi.

Reč je o ambasadama u Avganistanu, Alžiru, Bahreinu, Bangladešu, Džibutiju, Egiptu, Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Libiji, Mauritaniji, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Sudan, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jemenu.

Takođe, zatvara se i nekoliko konzulata u Iraku, Saudijskoj Arabiji i UAE.

Snage bezbednosti u Jemenu su u stanju pripravnosti ispred ambasada zapadnih zemalja, posle upozorenja Vašingtona na opasnost od novih terorističkih napada.

Specijalne jedinice policije i blindirana vozila rasporedjeni su u Sani ispred ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i još nekoliko zapadnih zemalja koje nisu najavile da li će i sutra biti zatvorene.

Bezbednosni punktovi postavljeni su početkom nedelje na glavnim saobraćajnicama u Sani, a prema rečima žitelja glavnog grada Jemena, snage reda sprovode redovne kontrole, posebno na prilazima ambasadama.

SAD, Francuska, Nemačka i Britanija saopštile su da iz bezbednosnih razloga zatvaraju svoje ambasade u Jemenu.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još