CIA plaćala Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića

Robert Ber je radio kao tajni aget CIA od 1991. godine do 1994. na Bliskom Istoku. U nekoliko dokumentaraca na televiziji „Nacionalna geografija” je optužio američku Vladu da ratuje iz skrivenih motiva, kako bi se domogla nafte.

On je u Kanadi dao intervju u kome je izjavio da su Stipe Mesić, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović bili agenti CIA. Tema intervjua je bila pozadina rata u bivšoj Jugoslaviji, devesetih godina, a kako je on rekao za portal "Novi svetski poredak", u Sarajevu se tada našao sa zadatkom da pripazi na srpske teroriste.

"Dati su nam spisi da grupa po imenu “Vrhovna Srbija” planira da izvede bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu, zbog želje da Bosna izađe iz tadašnje Jugoslavije"
, rekao je Robert Ber za NSP.

Međutim, kako on tvrdi, takva grupa nikad nije postojala.

"I nas je centrala prevarila. Imali smo zadatak da upozoravamo i širimo paniku među političarima u Bosni, jednostavno punili smo im glavu da će Srbi napasti. U početku smo i mi prihvatili priču, ali posle smo se malo zapitali"
, objasnio je Robert.

Nakon dve nedelje u Sarajevu, Robertu Beru je dodeljen drugi zadatak u Sloveniji. Kako je objasnio, agentima su date velike količine novca, kako bi finansirali nevladine organizacije i raspirivali mržnju prema poitičarima.

"Propaganda je imala za cilj da zavadi države i da se one odvoje od matične Jugoslavije. Morali smo da izaberemo žrtveno jagnje koje bi bilo krivo za sve. Nekog ko bi bio odgovoran za rat i nasilje. Srbija je odabrana jer je na neki način bila naslednica Jugoslaviji"
, kazao je Robert Ber.

On je rekao da su političari iz bivše Jugoslavije takođe bili plaćeni od CIA, a među njima je naveo imena Stjepana Mesića, Franja Tuđmana, Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića, kao i mnoge savetnike i članove Vlade, novinare, generale.

Jedno vreme je plaćen bio i Radovan Karadžić ali je prestao da uzima pomoć kad je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u Bosni. Ber je objasnio i da su pojedini agenti CIA bili zaduženi i za pisanje izjava koje su naknadno čitali spikeri na vestima.

"Naravno, spikeri nisu ništa znali, oni su to dobili od svog šefa, a on od svog koji je bio naš čovek. Postojao je jedan zadatak za sve, a to je da se kroz televiziju širi mržnja, nacionalizam i isticale su se razlike među ljudima" ističe bivši agent CIA.

Robert Ber se 1992. vratio u Sarajevo, gde je kako kaže, bio svedok prevari u Bosni, zvanoj Srebrenica. Genocid u Sreberenici Robert Ber opisao je kao politički marketing.

On je ljudima koji su ovaj rat preživeli, poručio da zaborave prošlost jer je lažna i iscenirana. Na pitanje novinara da da svoju ocenu sadašnje situacije, odgvorio je da bi srpski narod trebalo sam da prosudi, da li dalje živi u zabludi.

Kurir

Pogledajte još