Bela kuća: Samit s Rusijom otkazan zbog nedovoljnog napretka

Prethodno su izvori iz Bele kuće javili da se otkazuje Obamin bilateralni sastanak s Putinom.

U saopštenju Bele kuće navodi se da SAD ceni napredak ostvaren s Rusijom u prvom Obaminom mandatu, uključujući novi sporazum START, saradnji oko Avganistana, Irana i Severne Koreje.

Dodaje se, međutim, da je s obzirom na nedostatak napretka po pitanjima kao što su odbrana i kontrola naoružanja, trgovina i trgovinski odnosi, pitanja globalne bezbednosti i ljudskih prava i civilnog društva u poslednjih 12 meseci, Vašington obavestio rusku vladu da veruje da bi bilo "konstruktivnije odložiti samit dok se ne postigne više rezultata u ptanjima od zajedničkog interesa".

"Razočaravajuća odluka Rusije da odobri privremeni azil Edvardu Snoudenu je takođe faktor koji smo razmatrali u procenjivanju trenutnog stanja naših bilateralnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Do tenzija u odnosima Vašingtona i Moskve došlo je pošto su ruske vlasti dale privremeni azil bivšem službeniku američkih tajnih službi Edvardu Snoudenu koji je objavio tajne podatke o američkom programu prisluškivanja i nadzora komunikacija širom sveta zbog čega je poslednjih meseci bio u bekstvu.

U saopštenju Bele kuće se dodaje da saradnja o svim gore navedenim pitanjima ostaje prioritet za SAD i navodi da će se ministar odbrane Čak Hejgel i državni sekretar SAD Džon Keri i njihove ruske kolege (Ruski ministri odbrane i spoljnih poslova, Sergej Šojgu i Sergej Lavrov) sastati u Vašigntonu u petak, 9. avgusta da razmotre kako najbolje ići napred po čitavom nizu pitanja u bilateralnim odnosima.

Predsednik SAD Barak Obama ne odustaje od odlaska na samit G-20 razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju koji se održava 5. i 6. septembra u Sankt Peterburgu, dodaje se u saopštenju.


Kremlj: SAD nisu spremne za ravnopravne odnose

Situacija oko odluke američkog predsednika Baraka Obame da otkaže susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi pokazuje da Vašington nije spreman da gradi ravnopravne odnose s Moskvom, rečeno je danas u Kremlju.

Pomoćnik ruskog predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov rekao je novinarima da je Kremlj "razočaran" odlukom Vašingtona da otkaže posetu Obame Moskvi.

Ušakov je naveo da je Kremlju jasno da je odluka o otkazivanju posete povezana sa situacijom oko Snoudena, koji je dobio privremeni politički azil u Rusiji.

"Sam taj problem pokazuje da SAD i dalje nisu spremne da grade odnose na ravnopravnoj osnovi",
izjavio je Ušakov.

On je kazao da su čitav niz godina "izbegavali zaključivanje bilateralnog sporazuma o ekstradiciji" i da je Vašington na zahteve Rusije o ekstradiciji lica koja su izvršila kriminalna dela u Rusiji, uvek odgovarao negativno, navodeći da takav sporazum ne postoji.

Ušakov je naveo da poziv Obami da poseti Moskvu i dalje ostaje na snazi.

"Ruski predstavnici su spremni da i dalje rade s američkim partnerima na svim ključnim pitanjima bilateralnih i multilateralnih odnosa", dodao je Ušakov.


Blic

Pogledajte još