Zašto se brzina kompjutera vremenom usporava?

S obzirom na to da svi koristimo kompjutere za različite stvari i aktivnosti, ne postoji samo jedan razlog za usporavanje njegovog rada.

Kada kupite nov kompjuter i upalite ga, on radi brzinom svetlosti – to je zato što na njemu nema ništa.

Bez obzira na to da li posedujete PC ili Maca, vremenom, kako skidate dokumente, instalirate softver i surfujete internetom, kompjuter postaje zatrpan dokumentima koji traže sve više i više sistemskih resursa.

Sajt Business Insider pričao je sa Rejčer, tehnološkim ekspertom koji radi u prodavnici za popravku Apple uređaja u Njujorku.

Rejčel tvrdi da su softver i korupcija hard diska dva najveća krivca za usporavanje kompjutera tokom vremena.

Probleme sa hard diskom može izazvati veliki broj stvari, ali su to najčešće bagovi u operativnom sistemu, problemi sa RAM podacima, statički elektricitet, promene u naponu struje.

Drugi veliki problem može predstavljati nedovoljno RAM-a ali i nedovoljno prostora na hard disku.

Nedostatak RAM-a dovodi do toga da hard disk pokušava da kompenzuje nedostatak memorije. Kompjuter će konstantno tražiti više RAM-a i uskraćivaće druge procese za potrebne resurse.

Još jedan problem može predstavljati i instaliranje nepotrebnog softvera. Taj softver puni hard disk, što dovodi do nedostatka prostora nauštrb brzine.

Međutim, šta ako nemate puno aplikacija i programa na kompjuteru ali on i dalje radi sporo.

Ukoliko apdejtujete softver redovno, to može doprineti sporijem radu kompjutera pošto sami apdejti zauzimaju prostor i zahtevaju više sistemskih resursa.

Gordon Vitson sa sajta Lifehacker tvrdi sledeće: „U teoriji, ukoliko ste samo instalirali sistem i nikada niste apdejtovali softver, sve bi trebalo da radi podjednako brzo i nakon četiri godine kao i prvog dana“.

Ukoliko imate stare hard diskove (HDD), oni se usporavaju vremenom. Važno je napomenuti da će svi standardni hard diskovi eventualno prestati da rade – možda sutra a možda i za 10 godina. To je jednostavno priroda starih modela hard diskova. jedno od rešenja može biti kupovina SSD hard diska ili kompjutera koji ga poseduje.

Takođe, PC korisnici imaju problema i sa virusima i drugim malicioznim programima koji mogu doprineti sporijem radu.

Velika je zabluda da PC korisnici moraju da se okruže anti-virus programima kako bi kompjuter radio brzo. Ovo je samo mit po Viljamu Gordonu.

„Počnite tako što ćete saznati više o virusima i tome šta oni zapravo rade. Vaša prva linija odbrane trebalo bi da bude bezbedno surfovanje. Ukoliko skidate sumnjive dokumente ili otvarate linkove koje vam je poslala nepoznata osoba, uveliko povećavate šanse da vaš kompjuter bude zaražen virusom. Međutim, ukoliko ste imalo odgovorni, male su šanse da ćete zakačiti virus“
, tvrdi on.

Takođe je vrlo važno da redovno čistite cache, istoriju surfovanja i praznite trash can.

Svi kompjuteri će vremenom početi da rade sporije. To je prirodna progresija. Internet i mogućnosti softvera evoluiraju iz minuta u minut. Ove inovacije zahtevaju više snage i prostora.

Ponekada spor rad kompjutera nije vaša greška već samo normalan tok stvari.

Izvor: B92, Businessinsider

Pogledajte još