REŠITE IH SE: Četiri svakodnevne navike uništavaju vid

Pojedine navike imaju štetno dejstvo za naše oči. Ukoliko ste ljubitelj moderne tehnologije, bilo bi poželjno da ih promenite.

Gledanje filmova na laptopu ili tabletu

Gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid. Blizina ekrana, štetno utiče na oči zbog čega često može doći do glavobolje. Poželjno je napraviti pauzu nekoliko minuta ili gledati u daljinu.

Čitanje tokom vožnje

Duga vožnja može biti poprilično dosadna, ali umesto čitanja pronađite neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tokom čitanja u vožnji vaše su oči konstantno u pokretu pa se trude da uhvate fokus. S obzirom na to da se vaše ruke zbog vožnje stalno pomeraju, oko se značajno umara i opterećuje dvostruko više nego kod običnog čitanja zbog čega možete osetiti glavobolju i zamućen vid.

Premalo treptanja pred kompjuterom

Koliko vam se puta dogodilo da ste se tokom korištenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računaru zagledali u ekran i jednostavno zaboravili da trepćete.

Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svraba. Ako nakon korišćenja kompjutera često osećate spomenute simptome nabavite kapi koje štite i vlaže oko.

Premalo sna

Poznato je kako premalo sna može da uzrokuje tamne podočnjake, ali ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tokom noći oči se regenerišu i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se "odmori" pa može uzrokovati suvoću oka i pucanje kapilara u oku.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još