Bez ceremonije za rođendan: Fidel Kastro napunio 87 godina

Bivši dugogodišnji lider Kube Fidel Kastro napunio je u utorak 87 godina, ne pojavljujući se u javnosti, a na Kubi nije bilo zvaničnih ceremonija u njegovu čast osim koncerta hora.

Koncert hora u čast Fidela Kastra u nacionalnom muzeju Hoze Marti u Havani jedini je zvanični planirani događaj, navela je agencija Rojters.

Fidel Kastro se samo par puta pojavio u javnosti ove godine, preskočivši prošlog meseca i proslavu povodom 60 godina od kubanske revolucije, prenela je agencija AP.

Fidel Kastro se povukao sa mesta predsednika 2006. godine, prenevši predsedničku dužnost na mlađeg brata Raula, kome mandat ističe 2018. godine.

Raul je rekao da će to biti njegov poslednji mandat, čime će se okončati skoro šest decenija vladavine dvojice braće.

U februaru, Raul je postavio Miguela Dijaza-Kanela (53) za svog zamenika i naslednika. On je poslednji put uslikan s predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom krajem jula.

U aprilu je imao vrlo emotivnu posetu školi u Havani, gde je pozvao osoblje da zajedno slušaju pesmu u znak sećanja na prijatelja i saveznika Uga Čaveza, predsednika Venecuele, koji je preminuo od tumora, navela je agencija AP.

Večernje Novosti

Pogledajte još