Buldožeri, suzavac, pucnji: Ponovo haos u Kairu, 15 mrtvih

Sve svetske agencije prenele su jutros kao najvažniju vest da su egipatske snage bezbednosti tokom noći započele akciju konačnog obračuna s pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, koji već nedeljama demonstriraju u Kairu, prenosi B92.

Policija i vojska krenule su sa "punom opremom" na dva glavna uporišta demonstranata
, džamiju Raba al Adavija i trg Nada.

Akcija obračuna s demonstrantima još traje
, upotrebljeni su buldožeri, snajperi, suzavac, pucnji neprestalno odjekuju, a prema poslednjim informacijama policija je preuzela manje uporište Morsijevih pristalica, trg Nada.

Žrtava, kako stižu vesti iz minuta u minut, ima sa obe strane.

BBC je jutros javio da je, prema nepotvrđenim podacima, u sukobima policije i demonstranata tokom noći poginulo 15 osoba. Isto je javila i agencija AFP, čiji izveštač je video 15 tela u improvizovanim kovčezima kod džamije Raba al Adavija, dok su Muslimanska braća, partija svrgnutog predsednika, saopštila da je stradalo najmanje 100 demonstranata. Takođe, reporter BBC je javio i da je policija zatvorila nekoliko ulica, blokirajući tako demonstrante, a u izveštaju se navodi da se čula i pucnjava.

S druge strane, egipatski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da su u sukobima s demonstrantima stradala dva pripadnika snaga bezbednosti, a da je devet povređeno.
Žrtve sa druge strane nije hteo da potvrdi.

On je rekao i da egipatska policija ne želi da proliva krv građana, dok je portparol Muslimanske braće saopštio da će demonstranti radije otići u grob nego napustiti svoje uporište.

Egipatski predsednik svrgnut je 3. jula, a tom akcijom rukovodio je vojni vrh. Iako je privremeno rukovodstvo zemlje vrlo brzo izabrano, demonstranti koji smatraju da je Morsi nelegalno svrgnut odmah su počeli da se okupljaju. Od tada je u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo više desetina ljudi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još