Broj obolelih od virusa "Zapadnog Nila" popeo se na 39

On je naglasio da se za oko 20 pacijenata, koji imaju simptome te bolesti čekaju rezultati analize Instituta za virusologiju "Torlak" i dodao da je broj oboljelih manji od očekivanog, s obzirom na to da je riječ o sezonskoj infekciji.

U istom periodu prošle godine bilo je 58 zaraženih, pa smo očekivali da se prijavi i veći broj oboljelih", rekao je Delić.

On je ponovio da je neophodno da ljekarsku pomoć potraže svi građani koji imaju visoku temperaturu čije je porijeklo nepoznato, a koje prate vrtoglavica, dezorijentisanost i mučnina i još jednom ukazao na opasnost od samodijagnoze, koje može dovesti do fatalnih posljedica - prenose beogradski mediji.

Delić je rekao da opasnost od zaraze postoji sve dok postoji aktivnost komaraca, koji prenose virus i istakao da nigdje u svijetu nema antivirusnog lijeka, vakcine niti apsolutne zaštite od virusa Zapadnog Nila.

U Srbiji su tokom ove sezone preminule tri osobe, kod kojih je ustanovljen virus "Zapadnog Nila", a virus je do sada ustanovljen u 26 gradova.

Tokom prethodnog ljeta virus "Zapadnog Nila" uzeo je živote šest srpskih državljana starije životne dobi.

Izvor: Srna via Blic

Pogledajte još