Kosovski Srbi neće na izbore

Poslanici Privremene Skupštine AP Kosovo i Metohija, formirane uprkos protivljenju Beograda, zaključili su da su za njih kosovski lokalni izbori neprihvatljivi, jer su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije, ali i sa Rezolucijom 1244.

U zaključcima usvojenim jednoglasno, navodi se da su lokalni izbori na Kosovu, koje je za 3. novembar raspisala kosovska predsednica Atifete Jahjaga, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova zbog čega je njihovo sprovođenje za Privremenu Skupštinu AP KiM neprihvatljivo.

Učesnici sednice su zaključili i da je zbog višemesečnog zastoja u radu Ustavnog suda Srbije i nedonošenja odluka po zvaničnim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti briselskih sporazuma i pratećih uredbi i akata za implemnetaciju nastala "nenadoknadiva politička i pravna šteta".

Zatraženo je da se što skorije prekine zastoj u radu Ustavnog suda i donesu odgovarajuće odluke, u protivnom se zahteva da javno bude iznet zvanični stav o tome da li su građani Srbije sa Kosova i Metohije dužni i imaju lu uopšte pravo da učestvuju na lokalnim izborima koje raspisuje druga nepriznata država.

Takođe, zatražen je zvanični stav o tome da li građani i organi Republike Srbije mogu da učestvuju u sprovođenju plana Martija Ahtisarija i Strategije za integraciju severa Kosova, iako te dokumente zvanično nije prihvatio nijedan organ Srbije.

Na početku današnje sednice Privremene Skupštine AP KiM, predstavnici Srba sa severa Kosova, koji su u sredu bili na sastanku sa državni vrhom, preneli su poslanicima zvanični stav države u vezi sa lokalnim izborima na Kosovu.

Izvor: rts.rs

Pogledajte još