BiH može da ugrozi srpske pivare

Naše pivare su na to tržište za sedam meseci ove godine plasirale oko 400.000 hektolitara, ocenili su u Udruženju pivara i sladara Srbije.

"Srbija je za sedam meseci ove godine izvezla oko 500.000 hektolitara piva u vrednosti od oko 30 miliona evra, a samo na tržište BiH izvoz je bio oko 400.000 hektolitara, što pokazuje da bi promena akciznog sistema, koja inače nije u skladu sa zakonodavstvom EU i CEFTA, značio ugrožavanje izvoza srpske pivarske industrije"
, rekao je za agenciju Beta predsednik tog udruženja Miodrag Maksimović.

On je objasnio da se diferencirane akcize na pivo uvode po uzoru na praksu u EU koja posebno tretira "male nezavisne pivare" s godišnjom proizvodnjom piva do 200.000 hektolitara, dajući članicama mogućnost da im uvedu niže akcize od standardnih.

"Međutim, BiH je predložila drugačije akcizno razgraničenje od prakse pojedinih zemalja EU, jer je prag razgraničenja malih i velikih pivara podignut na 400.000 hektolitara, što odgovara samo pivarama u BiH"
, kazao je Maksimović.

On je rekao da očekuje da, ako novi sistem akciza bude uveden, država pivarama pomogne da odbrane svoja prava.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je na inicijativu Saveta ministara u martu ove godine predložio izmene Zakona o akcizama kako bi se uvele dve stope akciza na pivo i to 0,20 konvertibilnih maraka (KM) po litru za pivare s trogodišnjim prosekom proizvodnje do 400.000 hektolitara i 0,25 KM po litru za pivare s proizvodnjom iznad tog obima.

Ustavnost i zakonitost predloženih izmena osporili su vlasnici pivara iz Srbije i Hrvatske koji na tržište BiH plasiraju velike količine piva.

Kao je objasnila pomoćnica ministra trgovine Srbije Bojana Todorović, plan je da se novim akciznim sistemom postignu niže cene domaćeg piva od konkurencije iz inostranstva, s ciljem da se zaštite male pivare iz BiH, a da štetu pretrpe veliki proizvođači iz Srbije koji dosta izvoze u BiH.

Iako bi propis o akcizama bio jednak i za domaće i za strane pivare, planiran je tako da se većina tamošnjih pivara uklopi u one manje po kapacitetu, a pivare iz inostranstva u one veće, koje bi plaćale i veću akcizu, rekla je ona.

Todorovićeva za agenciju Beta nije mogla da kaže kada bi eventualna promena načina naplata akciza za pivo u BiH mogla da bude uvedena.

Prema podacima Udruženja pivara Srbije, za sedam meseci ove godine prodato je 2,5 miliona hektolitara piva na domaćem tržištu, što je
manje za 2,1 odsto nego u istom periodi lane.

Izvoz piva iz Srbije je od početka godine do kraja jula bio 500.000 hektolitara, što je manje za 6,8 odsto nego u isto vreme 2012.

Izvor: B92

Pogledajte još