Novi Zeland: Masovna venčanja gej parova

Sudbonosno "da" parovi su rekli na različitim mestima, od aviona na visini od 9.150 metara do starog kupatila. Amandman na Zakon o braku parlament je usvojio u aprilu, ali on je danas stupio na snagu.

Dve radio stanice su se nadmetale da budu domaćini prvog gej venčanja, a ceremonije su uživo emitovane u jutarnjim programima.

Sva venčanja održana su otprilike u isto vreme, nakon otvaranja vladinih kancelarija koje izdaju dozvole za venčanja, prenosi AFP. Velečasni Met Titl iz Unitarkističke crkve u Oklandu venčao je jedan od parova Teš Vitali (37) i Mel Rej (29).

"Ovo je stvaranje istorije. Nadam se da će to pomoći drugim zemljama da učine isto, a Novozelanđanima da shvate da svi imaju vrednost i dostojanstvo bez obzira na to koga vole", rekao je on.

Avio-kompanija "Er Novi Zeland" izvela je poseban let od Oklanda do Kvinstauna tokom koga su se venčali Linli Bendal i Ali Vanikau posle 14 godina provedenih zajedno. Njihovom venčanju prisustvovao je američki glumac Džesi Tajler Ferguson iz humorističke serije "Moderna porodica".

Međutim, konzervativni lobi Porodica na prvom mestu rekao je da je izmena Zakona o braku bila "arogantan čin kulturnog vandalizma" koji su političari progurali iako im javnost nije dala mandat da to učine.

Anglikanska crkva je, takodje, tražila od svojih sveštenika da ne venčavaju gej parove dok sinod sledeće godine ne donese konačnu odluku o tome.

Homoseksualnost je prestala da bude krivično delo na Novom Zelandu 1986. godine, a od 2005. su u toj zemlji bile dozvoljene istopolne civilne zajednice.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još