Ističe vreme za utvrđivanje istine o Siriji

Kako ističe "Independent", inspektori moraju da čekaju na dozvolu Sirije da izađu na teren, ali im na putu stoje i režim, i građani, i dnevna politika i birokratija UN.

I dok se vreme troši, stručnjaci kažu da su šanse da se utvrdi prava istina sve manje, jer dokazi na terenu iz minuta u minut prestaju da budu merodavni.

"Tragovi sarina koji je navodno korišćen u napadu ne traju dugo, a i navodne bojeve glave se mogu lako ukloniti. Nekakva akcija zataškavanja je još lakša, što više vremena prođe. Na drugoj strani, snimci i fotografije na koje se poziva opozicija su na kraju samo to - snimci i fotografije, bez obzira na navodne simptome koje prikazuju i užasne scene koje se vide. Teško je ustanoviti njihovu autentičnost. Za sve to se mora izaći na teren", kaže Filip Vinsent, ekspert za oružje za masovno uništenje.

Tim je stigao u Siriju nakon tromesečnih pregovora, sa namerom da istraži tri navodna ranija napada hemijskim oružjem, a nekoliko dana po njihovom dolasku stigle su nove optužbe.

Sirijska državna televizija je odmah to upotrebila kao kontraargument za optužbe, navodeći da "režim nije glup da izvede takav napad u trenutku kada su inspektori u Damasku".

Tim od 20 eksperata koji bi sve to trebalo da utvrdi, od nedelje je zaglavljen u hotelu "Četiri godišnja doba" u centru Damaska, samo 15-ak kilometara od mesta gde je navodno izvršen napad. Još čeka dozvolu domaćih vlasti, ali i UN da započne istragu.

Zvaničan zahtev Ujedinjenih nacija sirijskom režimu da dozvoli inspekciju poslat je tek sinoć.

Iz zvaničnog Damaska su ranije poručili da su spremni na saradnju sa UN i odbacili su navode o napadu, dok je Rusija danas još jednom pozvala Asadov režim da sarađuje sa UN i dozvoli ekspertima inspekciju.

"Uveravam vas da će Sirija u potpunosti sarađivati sa timom i pružiti mu sve potrebne informacije i resurse. Naš cilj je da ovaj tim pronađe činjenice na terenu"
, rekao je zamenik ministra inostranih poslova Sirije Fajsal Mekdad.

Ipak, sa namerom države da sarađuje, ne slažu se građani dela grada u kom su navodno izvršeni napadi, koji su najavili blokadu.

I režim oteže sa izdavanjem dozvole, jer postoje "logistička i bezbednosna pitanja", a i u samim Ujedinjenim nacijama ne postoje preveliki pritisci.

Iako su EU, Francuska, Velika Britanija i neke druge zemlje zatražile hitnu reakciju, pa čak i najavile oštrije mere, u Njujorku je ton mnogo mirniji.

"Bezbednosna situacija trenutno ne dozvoljava odlazak u tu regiju. Potrebna je eksplicitan pristanak režima, a za to bi moglo da bude potrebno vreme, jer bi to zahtevalo i izmene u mandatima inspekcija koje smeju da borave u Siriji"
, rekao je zamenik generalnog sekretara UN Jan Elijason.

Iz Stejt departmenta su poručili da u ovom trenutku "nisu u mogućnosti da nedvosmisleno tvrde da je upotrebljeno hemijsko oružje".

Izvor: B92

Pogledajte još