Pokušavaju: Američke vlasti istražuju kako je Snouden prevario sistem

Američka agencija se poziva na više sagovornika iz vlasti koji priznaju da bi bilo mnogo lakše da se ustanovi koja je sve dokumenta Snouden video ili snimio kada bi mogao da se ustanovi put kojim je do njih došao.

Direktor NSA Kejt Aleksander prošlog meseca odbio je da kaže da li zna šta je sve Snouden uspeo da iznese iz SAD i koliko je dokumenata sa poverljivim informacijama snimio.

AP navodi da se ovim podrivaju tvrdnje predsednika SAD Baraka Obame, koji je rekao da su nemoguće zloupotrebe programa nadzora koji sprovodi NSA, jer je on pod stalnom i jakom proverom.

"Ako Snouden može da pobedi sisteme kontrole, koliko drugih zaposlenih može to isto da učini", pita američka agencija.

Portparolka NSA Vani Vajns kaže da direktor te obaveštajne agencija ima podatke koja dokumenta i informacije se nalaze u Snoudenovom posedu, ali da čeka da se završi sveobuhvatna istraga o tome.

Zvaničnici koje je kontaktirao AP kažu da Snouden jeste imao pristup mnogim dokumentima, ali da nije znao kako programi funkcionišu.

Snouden je u junu iz SAD pobegao u Hong Kong, odakle je, kada je iz Amerike stigao nalog za hapšenje odleteo u Moskvu. Posle više od mesec dana boravka u tranzitnoj aerodromskoj zoni, ruske vlasti su prihvatile da mu daju azil.

SAD i dalje traže njegovo izručenje od Moskve, i suđenje za špijunažu.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još