Ko su kandidati za ministre u rekonstruisanoj vladi

Vučić nije predložio kandidate za ministre kulture i sporta, jer će to, kako je rekao, biti predmet razmatranja drugih stranaka. Te resore do sada su vodili Bratislav Petković i Alisa Marić, na listi SNS-a.

Imena kandidata SPS za nove ministre u rekonstruisanoj vladi biće poznata posle sednice Predsedništva te stranke.

Rodić, čovek koji u 6,30 na posao stiže biciklom

Nebojša Rodić, kandidat za novog ministra odbrane, na to mesto dolazi sa čela Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koju je vodio od početka avgusta 2012.

Rodić je iskusan pravnik, a pre dolaska na čelo BIA, do 31. maja 2012. godine obavljao je dužnost generalnog sekretara predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Bio je sekretar Komisije za sprovođenje referenduma o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji 1998, a nakon toga radio je i u sekretarijatu Skupštine Srbije, da bi zatim prešao u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je između ostalog bio pomoćnik generalnog sekretara tadašnjeg SMIP-a. Mediji su Rodića opisivali kao "čoveka od poverenja” i nepodeljenog ugleda.

Lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da Rodić spada u ljude koji na posao dolaze u 6,30 i to - biciklom. Iako su brojni mediji pisali o njegovom učešću u RIK prilikom problematičnih izbornih ciklusa, koji su izazvali ulične proteste 1996/1997. taj podatak nije tačan. Tačno je da su Rodić i njegov prethodnik na čelnom mestu BIA Saša Vukadinović zajedno radili kao članovi RIK-a na septembarskim izborima 2000. godine.

Rodić je bio peti po redu direktor Bezbednosno-informativne agencije.

Krstić: Ministar kojeg čeka možda najizazovniji posao

Kandidat za ministra finansija Lazar Krstić diplomirao je na uglednom američkom univerzitetu Jejl, trećem najstarijem univerzitetu u SAD.

Mediji su pisali da je dok je studirao na Jejlu, nudio da volontira u vladi Srbije, ali da iz Beograda nije dobio nikakav odgovor. Govorio je da bi "pre u Srbiji radio za 6. 000 evra nego u Americi za 60. 000", a lider SNS Aleksandar Vučić je, predlažući ga za ministra finansija, rekao da je uveren da Krstić neće u Srbiji zaraditi 11,5 miliona evra, kao jedan od njegovih prethodnika, Božidar Đelić.

Krstić je u prvim obraćanjima javnosti najavio štednju i nužne nepopularne mere, i posebno je naglasio poresku disciplinu.

Krstić (29) je rođen u Nišu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju "Bora Stanković" i to kao đak generacije, da bi posle toga bio primljen je na prestižni americki univerzitet Jejl gde je dobio stipendiju za školovanje koje je godišnje koštalo 42.500 dolara.

Još kao srednjoškolac bio je polaznik naucne stanice "Petnica", gde je i doznao kako bi mogao da konkuriše na strane fakultete. Konkurisao je na više njih, da bi na kraju zaključio da je primljen na najbolji – Jejl. Diplomirao je 2007. na matematici, etici, ekonomiji i politici kao jedan od najboljih studenata, a mediji su pisali da je među 5.000 kolega bio proglašen za najperspektivnijeg.

Ubrzo potom počeo je da radi u firmi "Mekinzi" u Njujorku, kao finansijski ekspert.

Na Jejlu je bio jedan od osnivaca Društva evropskih studenata, a kako su naglašavali bio je primljen i u bratstvo "Delta Kapa Epsilon", čiji članovi su svojevremeno bili i americki predsednici - sin i otac Džordž Buš. Pored njih, tu su se školovali i Džerald Ford i Bil Klinton.

Mirović, iskusni političar na čelu regionalnog razvoja

Igor Mirović, kojeg je SNS predložio za ministra za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, član je predsedništva Srpske napredne stranke. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista a vrlo rano se posvetio politici.

Rođen je jula 1968. u Kruševcu. Osnovnu i srednju školu, a potom Ekonomski fakultet završio je u Novom Sadu. Bio je čelnik novosadskog odbora Srpske radikalne stranke.

U nekoliko navrata bio je biran za odbornika Skupštine Grada Novog Sada, kao i poslanika u Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije. Bio je potpredsednik Skupštine Novog Sada od 1992. do 1994. godine. Obavljao je dužnost zamenika ministra finansija u Vladi Republike Srbije od 1998. do 2000. godine, kao i direktora JP "Zavod za izgradnju grada Novog Sada" od 2004. do 2008. godine.

Na pokrajinskim izborima 2008. izabran je za poslanika kao kandidat na većinskim izborima, što je specifikum pokrajinskog izbornog sistema, a potom je bio potpredsednik Skupštine Vojvodine.

Igor Mirović se bavi književnosću i objavio je dve zbirke pesama: “Nebo nad Vizantijom” (1994) i “Kremen plamen” (2003).

Živanović, profesor iz Tenesija

Svetlana Živanović, koju SNS predlaže za savetnika ministra poljoprivrede, diplomirala je 1988. na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, s temom iz sfere prehrambene tehnologije.

Magistrirala je 1993. takođe u Beogradu radom iz oblasti biotehnike, a doktorirala na Univerzitetu Arkanzas 2001. sa tematikom iz oblasti biohemija hrane. Živi u SAD od 1998. godine, predaje na univerzitetu u Tenesiju. Autor je niza stručnih publikacija.

Godine 2005. izabrana je u zvanje profesora na univerzitetu u Tenesiju iz oblasti hemije hrane.

Paralelno, angažovana je i na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu kao vanredni, odnosno angažovani profesor pri čemu joj je matični institut za Prehrambenu tehnologiju i biohemiju. Uža naučna oblast joj je ugljeno-hidratna hrana.

Poslednjih godina publikovala je preko dvadeset naučnih radova u referentnim svetskim časopisima

Učestvovala je na brojnim stručnim skupovima. Prema pisanju medija bila je učesnica više od 30 projekata.

Mediji su takođe pominjali da bi njenim imenovanjem, što nije nevažno, bio podignut procenat zastupljenosti žena u vladi.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još