Sirija: Snajperisti pucali na inspektore UN, prisilili ih da prekinu istragu

"Na prvo vozilo istražnog tima UN-a je više puta namerno pucano od strane neidentifikovanih snajperista", istakao je Nesirki i dodao da tom prilikom niko nije povređen, ali je vozilo oštećeno, prenela je agencija AFP.

Prethodno je nekoliko projektila iz minobacača palo u blizini hotela u kojem su odseli inspektori Ujedinjenih nacija nakon što su oni izašli iz hotela i započeli istragu u vezi korišćenja hemijskog oružja u Siriji. Građani Damaska su agenciji Rojters rekli da je jedan od projektila pao u blizini hotela "For sizons", gde borave eksperti UN-a.

Sirijski državni mediji navode da su projektile ispalili "teroristi"
, što je izraz koji koriste za pobunjenike koji se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada. Državna novinska agencija SANA je objavila da je tom prilikom povređeno troje ljudi.

Stručnjaci UN za hemijsko oružje napustili su jutros pomenuti hotel u Damasku i uputili se ka mestu napada u predgrađu prestonice u kome su režimske snage navodno upotrebile hemijsko oružje.

Time inspektori i zvanično otpočinju istragu svetske organizacije koju su tražile mnoge zemlje.

Konvoj od šest vozila sa inspektorima prate pripadnici snaga bezbednosti i jedna ambulantna kola, prenosi Rojters.

Inspektori će posetiti predgrađe Damaska, poznato kao Istočna Guta, koje kontrolišu pobunjenici, a koje je kako tvrdi sirijska opozicija, bilo mesto stravičnog napada hemijskim otrovom u kome je ubijeno nekoliko stotina ljudi, uključujući i decu.

Sirija je u nedelju pristala da dozvoli inspektorima UN da poseti područje navodnog napada hemijskim oružjem.

Međutim, SAD i njeni saveznici tvrde da su dokazi najverovatnije već uništeni stalnom petodnevnom paljbom sirijskih snaga po tom području. Zvanični Vašington smatra da je dozvola data inspektorima UN stigla prekasno.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još