Danas saznaje: Beograd prihvatio pozivni za Kosovo !?

Prema nezvaničnim saznanjima lista Danas, Beograd je prihvatio da Kosovo dobije poseban međunarodni pozivni broj +383, koji će jedini ostati u upotrebi na ovoj teritoriji posle 2015, do kada će se koristiti i pozivni broj Srbije.

U diplomatskim krugovima spekuliše se da je moguće odlaganje dogovora o energetici, iako ne obuhvata hidroenergetski sistem Gazivode, o kome bi, navodno, trebalo da se razgovara u okviru teme vodosnabdevanje.

Beograd je, kako se priča, prihvatio da prenosni energetski sistem na KiM bude u okviru Kosovske energetske korporacije (KEK). Od današnjeg susreta dvojice premijera s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost očekuje se i da razjasni sve sporove u vezi sa lokalnim kosovskim izborima 3. novembra.

Dačić je najavio je da će usloviti učešće kosovskih Srba na tim izborima ukoliko na glasačkim listićima bude oznake državnosti Kosova.

"Vlada Kosova ne odlučuje o izgledu glasačkih listića, niti je u njenom mandatu da o tome razgovara u Briselu. To je pitanje za Centralnu izbornu komisiju Kosova, a mi ćemo samo poštovati odluke CIK", izjavio je Hašim Tači, koji najavio da će se pored telekomunikacija i energetike razgovarati i o pravosuđu i sportu na Kosovu.

Tačijeva zamenica u vladi Edita Tahiri izjavila je da će jedna od tema biti i sporazum o procesu lokalnih izbora, posebno kada je reč o tumačenju dela koji govori da se glasanje 3. novembra sprovodi po kosovskim zakonima.

Prištinski mediji najavljuju da će izbore na severu Kosova pratiti nekoliko stotina stranih posmatrača i da je OEBS zvanično zatražio da EU prati glasanje, o čemu bi, kako se navodi, trebalo da da se danas razgovara u Briselu.

"Dogovor da se logo Kosova izostavi sa glasačkih listića je moguć, ali pitanje je šta će sve Dačić zauzvrat morati da prihvati. Statusna neutralnost je ideološko zamlaćivanje. Ovo su izbori za kosovske institucije, koji će se sprovesti po kosovskim zakonima, gde su simboli manje važni od činjenice da je Srbija prihvatila, motivisala, a sada i primorava kosovske Srbe da na tim izborima učestvuju. Mnogo važnija pitanja od simbola su prijavljivanje stranaka za izbore i registracija birača, koja je u centralnoj Srbiji prošla tiho: vest o tome u medijima pojavila se prekjuče, kad je registracija završena", kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

IZvor: B92

Pogledajte još